Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*
Sekali lagi kita dalam RuruLicious Corner! *clap! clap! clap!* Satu lagi resepi yg Chef nak share dgn uolss semua.. Dari nama pun rasanya uolss dah boleh bayangkan.. KEK COKLAT KUKUS!! Taraaaa!!
Very the montel-montel uolss! Walaupun Chef tak montel-montel! Ahakz! =P Dah ready semua? Ambil pen & kertas, salin! Let's roll!! (^___^)v
BAHAN-BAHAN
Bahan A (diayak bersama)
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 1/2 Cawan Serbuk Koko
- 1/2 Cawan Milo - Chef sengaja guna milo, kalau tak nak guna pakai 1 cawan serbuk koko
- 1 Susu Kecil Tepung Penaik/Backing Powder
- 1 Susu Kecil Soda Bikarbonat
Bahan B
- 4 Biji Telur
- 1 Cawan Gula Aising
- 1 Cawan Minyak Masak
- 1 Cawan Susu Pekat
- 1 1/2 Cawan Air Panas
- Esen Vanilla
CARA-CARA MEMASAK
- Uolss campur semua BAHAN A & ayak bersama-sama
- Ini untuk mengelakkan daripada benda-benda asing/berketul masuk sekali dlm adunan uolss
- Pecahkan 4 Biji Telur di dalam bekas
- Masukkan 1 Cawan Gula Aising
- Kemudian pukul sehingga KEMBANG dgn menggunakan Hand Mixer *mampu nak pakai tangan? tak sempat adunan nak kembang, dah tercabut*
- Starting dgn kelajuan slow, kemudian naikkan sedikit demi sedikit
- Pukul betul-betul kembang, baru lar kek uolss gebu + lembut ala-ala baby face gitue
- Bila rasa puas hati dgn kekembangan adunan itu, masukkan 1 Cawan Minyak Masak + 1 Cawan Susu Pekat + sedikit Esen Vanilla
- Pukul sekali lagi dgn menggunakan Hand Mixer sehingga adunan sebati
- Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit Bahan A yg uolss telah ayakkan tadi
- Pukul lagi sehingga sebati & sehingga semua tepung dimasukkan *membazir pula kalau tak habis*
- Tuangkan pula 1 Cawan Air Panas & kacau adunan sehingga sebati
- Kalau uolss rasa adunan uolss still pekat-pekat, masukkan lagi 1/2 Cawan Air Panas
- We'olss tak nak cair sangat, tak pekat sangat *sound weird pula di situ*
- Bila uolss dah rasa puas hati, masukkan adunan dlm acuan yg uolss nak
- Jangan sampai penuh acuan, 3/4 sahaja.. Nanti adunan akan kembang
- Kukus selama 20-25 minit utk acuan kecil macam yg Chef guna dgn API SEDERHANA
- Kalau uolss guna acuan yg lebar & bersaiz besar, lebih kurang 45-50 minit lar *pandai-pandai uolss lar nak pastikan ia masak.. ahakz!!*
- Pastikan uolss dah panaskan dulu tempat kukus, baru masukkan adunan ye
- Dan hasilnya -->
.
.
.
.
.
Ohh! Muaxlaaaa!! Mak Chef suruh Chef buatkan lagi.. Ahakz!! (^___^)v Uolss nak? 2 seringgit! Hahaha!! Ada juga Chef tambah-tambah lagi dgn toping ala bagai, jadi Moist Cake pula.. Yang tue next-next resepi Chef share lain yek.. Hehehe!!
Apa-apa pun, Selamat Mencuba & Selamat Menghancurkan Dapur Uolss daripada RuruLicious Corner! Ahakz! (^__^)v
...ARIOS AMIGOS...
(^__^)v
Tweet
8 comments:
chomel2 kek tu mcm tuan blog die jgk kansss..hehe...yg penting u'ollz kena guna tepung gandom 1Malaysia ok, kalo x xjd..haha.. :P :D terbaek la chef ruru! super!
@Seneorita Baharin
ahakz! bsar2 1 Malaysia kat ctue kn.. hahahahaha!! >.< thanks!
@Fakhruru
hehehee....bitte schoen! nnt kongsi lg resepi eyh. :D
@Seneorita Baharin
wokey! kein problem!! ^^
Waah..nampak sedap yang paling penting mudah..copy ye. Mana tahu ada masa nanti nak buat ke. Letak coklat moist lagi sedap ni.
@Nurul Aini
sila2!! hoho!! ^^ dh ada wat dh ltak coklat moist.. rjin nti beLog FakhRuru share yek.. hehehe
sedap je nampak kek coklat tu..tak sangka ya awk pandai masak..memang terbaik la..peace from me..(V)
@noor liyana
mna ada pndai2 mna pon.. bljr2 jgk.. hehehee!! ^^
Post a Comment