Thursday, April 4, 2013

29
Little Secrets

Resepi : Puding Triffle

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Hye! Hye! Uolss! Dah lama rasanya Chef tak muncul utk share resepi dgn uolss, kn.. Pergi haji katanya.. Ahakz! *tangan di bahu, mata pandang ke atas* =P Well, Chef tak nak berceloteh panjang.. Chef pun dah tak sabar nak berkongsi resepi baru nie - PUDING TRIFFLE (^__^)v


BAHAN-BAHAN
  • Swiss Roll
  • 1 Kotak Kristal Jelly
  • Tepung Kastard
  • 1 Tin Susu Cair
  • 1 Tin Besar Fruit Cocktail
  • Gula
  • Air - guna 1 tin susu cair

PROSEDUR MEMASAK
 
  • Uolss potong lar swiss roll nipis tak senipis sangat lar
  • Susun comel-comel macam kak Ton dalam bekas yg uolss nak buat puding triffle uolss
  • Rapat-rapatkan saf yek uolss, nak elak syaitan daripada masuk celah-celah ^^
  • Dah siap, biarkan seketika & go to the next step -->

  • Masukkan 3 sudu besar tepung kastard di dalam bekas lain
  • Tuangkan 1 tin susu cair
  • Dengan menggunakan tin yg sama, masukkan 1 tin air juga
  • Kacau-kacau bagi sebati tepung dgn campuran susu cair + air
  • Tapiskan adunan & masukkan ke dalam periuk utk dipanaskan

  • Buka api slow-slow hidup mati segan tak mahu ye uolss
  • Masukkan 3 sudu besar gula
  • Sentiasa kacau sehinggalah cecair uolss tadi menjadi pekat ala-ala gam 20 sen dulu-dulu

  • Tuang cepat-cepat cecair gam uolss ke atas lapisan swiss roll uolss potong secomel kak Ton tadi
  • Lambat tuang nanti cepat sejuk & cepat beku pulak
  • Ratakan sehingga seluruh permukaan

  • Utk lapisan yg ketiga, uolss taburkan dgn fruit cocktail
  • Pastikan uolss TIDAK tuang sekali dgn air fruit cocktail ye
  • Ratakan buah-buah cocktail sehingga menutupi lapisan kedua


  • Untuk lapisan keempat, uolss masukkan 400ml air ke dalam periuk
  • Buka api utk panaskan air
  • Kemudian masukkan 1 kotak kristal jelly ke dalam air yg dipanaskan tadi
  • Kacau sehingga campuran kristal jelly itu larut

  • Tuangkan cecair jelly uolss ke atas lapisan buah-buah koktail tadi
  • Biarkan sejuk dahulu di bawah kipas sebelum uolss masukkan ke dalam peti sejuk selama 2-3 jam
  • Dan hasilnya -->
.
.
.
.
.


....................

Muaxlaaaaa sesangat, kan! Chef buat tengah hari tue 1 bekas besar, malam tue dah habis! Hah! Nampak tak kesedapan Puding Triffle Chef FakhRuru AWESOME sampai ke mana! Hohoho!! (^___^)v

So, cepat-cepat lar uolss buat yek.. Hantar dekat Chef sikit.. Hehehe!! Chef nak pergi belek resepi lain pula.. Jumpa lagi next time in RuruLicious Corner! (^___^)v

Happy beLogging from beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v


JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

29 comments:

@izY@N said...

nampak mudah.. nanti nak try buat la.. :)

Paly said...

resepi spagetti bleh? hahaha.. yg mcm kat pizza hut tu, aku wat tak menjadi pun... arghh!!!

Fakhruru said...

@@izY@N
buat2! jgn lpa pos dkt sya yek.. hehe

Fakhruru said...

@Paly
hahaha!! kn ada dh wat dh rsepi spghetti carbonara.. tgk dkt menu page tue..

Paly said...

ehem2...

http://www.paly.my/2013/04/2-gambar-model-dah-siap-edit.html

Azwar Syuhada said...

Wah!!! Nampak macam sedap je,.. nanti nak try buat jugalah.. :)

ayusyuhara said...


wahhh..byk2 resipi akak tgk..yg adik punya paling mudah nak faham..gitewww..dasat tak ayat bodek hakak,,,ahahhahahha..

caya ler dik..akak mohon copy resipi nye..ada masa nak cuba..mudah2an menambat selera suami tercinta..ecewaahhh..hahhahahha

Fakhruru said...

@Paly
ehem2~ malu2 hrimau =P

Fakhruru said...

@Azwar Syuhada
slmat mncuba! jgn lpa pos sini skit! hehehe

Fakhruru said...

@ayusyuhara
wahhh2!! bodek skan dia yek.. hehehe!! =P

amik aja akak! bgi suami syg lebey k.. hehe!! dh wat tue pos sini skit! ^^

Nurfara Hani said...

wah sedapnya.. thanks share.

Fakhruru said...

@Nurfara Hani
same2 kasih!! ^^

Puteri Diyana said...

menarik menarik tertarik mmg kebaboom! hee.. tantik! dappnyerr :")

Faridah Mohd Nasir said...

Slm..biase tgk resipi org lain kn depa basahkan sket kek dgn air buah koktel...x bshkn pun xpe ye.ni senang sket resipi nye.nk try esok la utk birthday party. Dh wat skali tp maybe tuang jelly cpt sgt kot dh x jd huhu

Faridah Mohd Nasir said...

Slm..senang je tp kn ade gk bce resipi yg basahkan kek dgn air buah koktel. .x pyh pun xpe eh..dh try buat tp kn mcm x jd mybe tuang jelly time pns2 kot. .

Faridah Mohd Nasir said...

Slm..biase tgk resipi org lain kn depa basahkan sket kek dgn air buah koktel...x bshkn pun xpe ye.ni senang sket resipi nye.nk try esok la utk birthday party. Dh wat skali tp maybe tuang jelly cpt sgt kot dh x jd huhu

Faridah Mohd Nasir said...

Slm..biase tgk resipi org lain kn depa basahkan sket kek dgn air buah koktel...x bshkn pun xpe ye.ni senang sket resipi nye.nk try esok la utk birthday party. Dh wat skali tp maybe tuang jelly cpt sgt kot dh x jd huhu

Fakhruru said...

@Faridah Mohd Nasir
bsh kn kek tu juz nk lembapkn lpsan bwh jer.. xnk pon xper.. ikut rsa msing2..

buat sodap2 tau! nti rmai nk mkn tyme bufday prty nti.. happy bufday! ^^

Fizz Ibrahim said...

pom pom pom....ehem2..lme dah jenguk2 resepi ni..tapi xbkesempatan nk bt.Tapi hri sbtu ni ad event smbtn hri raya kt skolh..Mohon guna pesepi ni ye...hehe..

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Amboii..sedapnyaa......

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Bila nak try tah....

Najib Iqbal said...

Chef kongsi lgi resepi2 yg mcm ni sebab sya terigin sgt nk buat..

Fakhruru said...

@Najib Iqbal
insyaAllah.. chef nk kna buat dlu bru akn kongsi rspi.. xsuka amik ciluk mcm tu jer kt tenet.. tnggu yek ^^

MAY said...

Nk try bt jgk mlm ni.huhu.tp xde kristal jely blh jgk kan.lapiisan ats tu fruit cocktail je lor

Fakhruru said...

@MAY
tkut nti fruit cocktail tue xmlekat sma2

Rosalinda a.k.a Paloma said...

Before ni tgk member bt mmg dlm ht pk 'rjn plak minah ni.kalo aku tdk ler.dah lah ssh kot nk bt'.tau mkn jer.tp bl 1st time paksa diri bt puding roti bakar (sbb t'ingin gile nk mkn.nk bli ntah kat mn jual)...wow! Ini kot perasaan org yg suka bt mknn sampingan ni.trus buka beLog Fakhruru...giler mudahnyer!!!!! Tqvm...sbnrnya malu lak rs sbb llk siap ada blog mskn sndri.yg aku br nk lembut2kn jari.huhu tqvm♥

Fakhruru said...

@Rosalinda a.k.a Paloma
itu lar, slagi kita xmncuba, slagi tu kta xtau.. jgn tkut utk mncuba, xksah lar bjya ker tdk =)

btw, thanks spport beLog FakhRuru =)

Fakhruru said...

@Rosalinda a.k.a Paloma
hahaha!! blom cba blom tau kan =)

btw thnks spport beLog FakhRuru =)

Radziah Radzi said...

Salam.....cam best jer...cam senang jer....nak wat la...harap2 menjadi. Tq2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru