Friday, March 8, 2013

128
Little Secrets

Resepi : Puding Karamel Kukus

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Hye hye uolss!! Jumpa Chef lagi dalam RuruLicious Corner! Kali nie Chef nak sharing satu lagi resepi yg sangat-sangat senang.. Kenapa senang? Rasanya segala bahan-bahan yg diperlukan dah wajib ada kat setiap rumah.. Lihatlah PUDING KARAMEL KUKUS CHEF FakhRuru -->


Hidangan : 10 - 15 bekas

BAHAN-BAHAN
  • 1 Cawan Gula
  • 1/2 Cawan Air - utk karamel
  • 1 Cawan Air - utk adunan puding *tak nak letak pun tak apa, effectnya nanti kurangkan masa kukus yek*
  • 5 Biji Telur
  • 1 Tin Susu Cair
  • Esen Vanilla

PROSEDUR MEMASAK
  • Tuang gula di dalam kuali/periuk & hanguskan ia dgn menggunakan api yg SEDERHANA
  • Bila gula dah bertukar keperang-perangan, baru masukkan 1/2 Cawan Air & kacau laju-laju agar tidak berketul
  • Padamkan api

  • Tuangkan gula hangus tersebut di dalam bekas yg uolss sediakan mcm Chef guna tue
  • Jangan lar tuang semua gula dalam 1 bekas.. Ingat nak buat puding gula hangus ker? (-__-)"
  • Pakai jer 1 sudu besar utk 1 bekas
  • Dah siap, biarkan sejuk dalam suhu bilik & we'olss ke step seterusnya pula

  • Pecahkan 5 biji telur & pukul ala-ala manja jer.. Asalkan telur kuning pecah & sebati
  • Kemudian uolss panaskan 1 Tin Susu Cair dgn api yg sederhana
  • Masukkan 3 Sudu Besar Gula + 1 Cawan Air ke dalam Susu Cair yg dipanaskan tadi
  • Kacau utk melarutkan gula tersebut & padamkan api

  • Baru tuangkan Susu Cair yg dipanaskan bersama Gula tadi ke dalam Telur yg uolss pukul manja-manja tue & kacau bagi sebati
  • Tapiskan adunan tersebut agar tiada sebarang benda asing

  • Barulah tuangkan adunan Susu + Telur + Gula ke dalam bekas gula hangus yg uolss letakkan tadi
  • Ikut sukatan uolss lar berapa banyak uolss nak letak.. Ada Chef kisah! Ahakz! =P
  • Kukus dalam tempoh 20-30 minit
  • Kalau puding uolss masih lagi cair tak pejal-pejal, tambahkan lagi masa kukus sampai lar uolss rasa puas hati sebab weolss masukkan air, so adunan cair, nak tunggu pejal-pejal mmg ambil masa sikit
  • Al-maklumlah, adunan tak letak tepung or what so ever.. Hanya bergantung kepada telur sahaja utk menjadi pekat
  • Dan hasilnya -->
.
.
.
.
.


Oh My Gucci! Very the lembut-lembut uolss!! Rasa? Jangan cakaplah! Speechless!! My sister minta resepi & my mom suruh buat lagi.. Boleh nampak tak sedapnya sampai ke mana? Ahakz!! =P

So, simple jer kan? Chef harap uolss berani utk buat Puding Karamel Kukus AWESOME Chef FakhRuru nie yek *aiyoo! nama bukan main nak panjang* Okay, Chef nak pergi prepare resepi lain pula yek.. See uolss again in RuruLicious Corner! Muax! (^___^)v

...ARIOS AMIGOS...
(^__^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

128 comments:

ab said...

nampak sodapppppp.
thanx che rururururu

p/s : sila perhati betol sblm post, ad typoooooooooo. ;p

Fakhruru said...

@ab
aiyoo!! typoo tang mna plk nie? hohoho!! welkem2 cik ecang!

Paly said...

sedappp tp takleh nak makan, dietttttt.... srry chef gemen :(

ab said...

"Masukkan 3 Susu Besar Gula + 1 Cawan Air ke dalam Susu Cair yg dipanaskan tadi"

susu besar gula?
ok.... ;p

Seneorita Baharin said...

Perghhhh si Kachak bertukar jd cheff pulop..hehe..terbaekkk lah..nama resepi pong dh meletop u'olls..Puding Karamel Kukus AWESOME Chef FakhRuru kena try neh..danke sehr fuer die recipe...hihi :D

Fakhruru said...

@Paly
hahahaha!! xpe2, thn nfsu tue.. len kli leh mkn ^^

Fakhruru said...

@ab
aiyoo!! hahahaha!! nmpk jer typoo org yek.. cit!! >.<

dh btulkn dh =P

Fakhruru said...

@Seneorita Baharin
hahahaha!! ktanyaaaa~ uolss wjib try tau! nti uolss xleh tido mlm gtue.. ahakz!! (-__-)"

bitte sehr!

Aini Yunus said...

sedapnye...boleh try repei chef ni..tenkiu sudi kawan aini..

Fakhruru said...

@Aini Yunus
try2!! hohoho!! no problem n most wlkem!! ^^

Seneorita Baharin said...

katanyaaa kannn, petang ni jgk nak try u'olls, kalo tak jadi siap chef Fakhruru yg sgt AWESOME ni kan...hehehe :P :D

Fakhruru said...

@Seneorita Baharin
ahakz!! klu jdi AWESOME tu op cose lar i'olls pnya tips.. klu tak jadi tu slah uolss lar.. hahahaha!! >.<

fadzasraf :) said...

sekarang ramai lelaki jadi chef kan.. terbaikk!

Fakhruru said...

@fadzasraf :)
lelaki pon kna lar jgk tror di dpur.. leh bntu2 wife nanti.. hohoho

Nurul Aini said...

Wah...senangnya. Tengok gambar pun dah nampak sedap..Nak try lah. Terima kasih share chef. hehe.

Fakhruru said...

@Nurul Aini
same2 kasih!! try2, jgn xtry! ^^

Etuza Ezawarna said...

awas awak Fakhrul, kena bedal ni..so siap resipikan ni kes nak suruh buat ni..hehehehe tersangatlah sedap tu..

Fakhruru said...

@Etuza Ezawarna
hahahaha!! buat2, jgn xbuat! ^^

Nadia Johari said...

pergh tarbet spring..hntr sini sikit

Fakhruru said...

@Nadia Johari
hehehe!! (^__^)v

ct hanizah abdul aziz said...

erkk... mte ku yg silap ke? esen vanila nk watpe?

Fakhruru said...

@ct hanizah abdul aziz
utk menaikkn bau adunan jer.. xnk ltak pon xper

Mooniqueen said...

nampak gebu je caramel ni...

Fakhruru said...

@Mooniqueen
sbb ltak air, tp kna lma jgk lar msa kukusan dia

heartofmine said...

Saya dh tru buat tp x jadi mcm cheft. Jadi belubang. Nape ye.

Fakhruru said...

@heartofmine
ada 2 sbb
1) bila kukus tue, xttup.. jdi air kukus tu jtuh mnitik ats adunan, sbb tu blubang2
2) adnan hnya ltak tlur jer, xltak air

Butter Scotch said...

puding roti caramel yg sy buat pn sma je adunan n bahan nya..cma tmbah bbrp slide roti.....tOing!!!

Fakhruru said...

@Butter Scotch
tmbh roti lgi sodap lar n cpt msak ^^

amirul azri said...

diminta lain kali tulis menggunakan bahasa yang proper . mak saya complain tak faham tulisan

diebadiebot said...

Admin, saya baru try resepi chef td. Masa kukus tak pejal pejal2 so saya kukus sampai lebih kurang 45 minit then tk pejal gak mcm gelabah terus masukkan dlm fridge..now mcm tk "puding" pun. Kat mana silap saya ?

Fakhruru said...

@diebadiebot
brpa byk ltk air?

Bibie Faizura said...

Nak tryyyy!! Thanks chef!

Bibie Faizura said...

Nak tryyyy!! Thanks chef!

Fakhruru said...

@Bibie Faizura
selamat mencuba! ^^

pur blanca girl ^^, said...

knp gula tu jd keras chef???

pur blanca girl ^^, said...

knp gula tu jd keras chef ?

Fakhruru said...

@pur blanca girl ^^,
ltak jer air trus kco laju2, pkai api yg sdrhna mla2

✿ Hasnie Adda ✿ said...

sedappp nyeee . tolong buatkan satu bolehh ?? heee

Fakhruru said...

@✿ Hasnie Adda ✿
boleh2.. dtg lar rmah.. hehe

Joe Andrian said...

Kt cara2 atas terlupa letak asen vanila la... sy buat pn sampai terlupa letak... puding bau telur kuat...

Siti Nor Salwa Che Lah said...

tme masak susu tuh kena tuggul berketul ke?sebab tme dia xberketul lag cmpur dgn gula hangus xjad 2 layer..bila tunggu susu 2 berketul bwu jad 2 layer..ad tips tak?

deezulaikha said...

Nak try esok for sungkai ( buka puasa ). Tqvm chef Ruru

deezulaikha said...

Ermmm look delicious... Wanna try it for sungkai.. (Buka puasa) tqvm chef Ruru..

qaseh afida nadiah said...

Telur tu pukul pkai pemukul tgn or blend jer..

qaseh afida nadiah said...

Maaf..nk tny la..telur tu pukul pkai mixer..pmukul tgn or gune blender jer..sbb pnh buatvpkai blnder..x cantik..lmbek sgt..cam x msk betul.. :(

qaseh afida nadiah said...

Telur tu pukul pkai pemukul tgn or blend jer..

ummi nordin said...

Adunan nih tok berapa org makan chef ?

ummi nordin said...

Adunan nih tok brape org makan chef ?

ummi nordin said...

Adunan nih tok berapa org makan chef ?

sharamli said...

Kalau nak buat dalam loyang yang besar tu? Terus tuangkan semuaaaaa gula hangus tu ke? Ke lain sukatannya

cintaalam said...

Nk try dulu... tp ramai buat x jdi tu.. td komen pmbaca kata kukus 45 minit pun x pejal jgk knp?

cintaalam said...

Nk try... tp knp ada sebilangan pmbaca yg buat x jd.. td komen pbaca kta dh kukus 45minit tp x pejal2 jgk knp?

blackbird fly said...

Chef. Bekas apa yg chef tuangkan gula hangus tu ? Pastu kukus gne bekas tu jugak ke ?

fuzza nissa said...

salam..nak tanya. bila nak kukus tu perlu tutup tak tupperware tu??

nampak sedap sgt nak cuba...=)

www.mummysayf.blogspot.com

-Z- said...

Kalau gune susu semi skimmed ganti krimer tu ok x? Susah nak cari krimer cair kat sini.

-Z- said...

Salam,
Klu gune susu semi skimmed ok x? Sbb susah nak cari krimer cair area sini. Btw, happy Ramadan

Fakhruru said...

@Siti Nor Salwa Che Lah
xprlu msk dgn bktul pun, gna api slow jer.. gula hngus tu, bila dh msuk dlm bks, biar sjuk skjp.. nti jdi lar 2 layer

Fakhruru said...

@deezulaikha
most welkem.. slmt bpuasa ^^

Fakhruru said...

@qaseh afida nadiah
sya pkai tgn jer

Fakhruru said...

@ummi nordin
10-15 bks yg sya guna tue

Fakhruru said...

@sharamli
xprlu byk sgt, smpai pnuh bwh loyang tue.. ikut awk nk mnis mcm mna

Fakhruru said...

@blackbird fly
pkai bks yg sma jer

Fakhruru said...

@fuzza nissa
better tutup sbb xnk bgi wap air msuk

Fakhruru said...

@-Z-
boleh kot, cuba lar

miss young said...

Nak cuba ptg nie....lalalaal

miss young said...

Nak cuba ptg nie

RIDZUAN WANZ said...

Hi... Thanks sebb kongsi resepi.. Semalam dah try dah.. Sirius sedap and jadi.. Cantek and lembut je... Rase superb la...

RIDZUAN WANZ said...

Hi... Thanks sebb kongsi resepi.. Semalam dah try dah.. Sirius sedap and jadi.. Cantek and lembut je... Rase superb la...

Fakhruru said...

@miss young
all the best! ^^

Fakhruru said...

@RIDZUAN WANZ
ye ker.. wahh!! thniah2!! wat lgi yek ^^

Nuraina Abd.Kadir said...

nak try buat lh,hihu..sdap je nmpk...

shikin leck said...

chef esen vanila tu tang bile nk letak....huhuhuhu

shikin leck said...

Chef - Bahan Esen vanilla tang bila nk letak nye... huhuhu

Fakhruru said...

@shikin leck
bla dh cmpur susu dgn tlur tue, ltak lar esen vanila

Myra Mael said...

@Fakhruru

chef..1 cwn air tu agk2 bp ml?

Myra Mael said...

chef..1 cwn air tu agk2 brp ml ya?

Fakhruru said...

@Myra Mael
around 200-250ml

bEll~ssi :) said...

kenapa gula say tak jadi warna coklat ye ???

Fakhruru said...

@bEll~ssi :)
awk msak cmne?

Diana Zin said...

Comell lah belog nih..suka sgt.. plus puding pun cute miut jer..nak trai buat jg lah..blh buat hidangan utk berbuka puasa..hihi :)

Fakhruru said...

@Diana Zin
thanks! =)

buat jgn xbuat, nti antr dkt sya skit ^^

ieyma Chance said...

kenapa gula saya keras ? warna pulak tak pekat mcm tu pon . kukus setengah jam pon x keras2 lagi...saya dah ikut semua nya , dah gaul laju2..series sedih + kecewa sangat... :'(

Fakhruru said...

@ieyma Chance
mm.. xtau lar nk ckp cmne.. klu xkras2, kkus jer lgi lma2..

propcat99 said...

chef kalau nk letak tepong kastad time bila nak letak yer? byk mana yer?

Fakhruru said...

@propcat99
msuk wktu pnskn ssu tu pn xper, dlm 2-3 sdu jer

bondazara said...

Boleh kukus guna bekas plastik ke.

bondazara said...

Boleh kukus guna bekas plastic tu ke? bekas besar mana tu

bondazara said...

Boleh ke kukus dgnvbekas plastik

Fakhruru said...

@bondazara
boleh ajaa.. sya pon pkai bks plstk jgk

immyzaa abd aziz said...

Lupa letak esen vanilla... Uuwwaaa bau telor

immyzaa abd aziz said...

Lupa letak esen vanilla... Uuwwaaa bau telor arrr

Fakhruru said...

@immyzaa abd aziz
haha!! sya pon kdang2 lpa ltak jgk =P

cytot ketot said...

Bila nak letak esen vanila ye?

Fakhruru said...

@cytot ketot
ltak jer tyme cmpur ssu ngn tlur tue

Sufi Sakinah said...

thank you for sharing this recipe :).

Sufi Sakinah said...

thank you for your sharing.. :)

Iesyachan said...

Hi..i dh cb puding u tempoh hari..mmg sedap.and now ade customer nak order kt i then i guna ur recipi.cuma i kurangkan sebiji telur to make it more soft sbb i suka yg sgt2 lembut cam puding Jepun tu..hehee...anyway thanks for ur recipi..mmg menjadi sgt2.

puteri ashaari said...

Boring x jdi...hmmmm����

Asma Sah said...

Nampak macam sedapp ..

SueZ said...

NAK TRY..

BTW..SAYA ADA BUAT GA..JOM LAH JOIN...

thetroublemaker said...

dah buat dah.. best sangat..
Tpi part paling mencabar masa panaskan gula..
Tq for the resepi

ujie said...

salam..akk izinkan sye tag resepi n pic tuk tatapan dlm fb blh ..Tq..

Fakhruru said...

@Iesyachan
ok, glad to hear that.. dh byk cstomer ordr tu jgn lpa kte plak yek.. hahahaha!! =P

Fakhruru said...

@thetroublemaker
a'ah, itu mmg mncbar.. nk bgi hngus btoi2 tu

Fakhruru said...

@ujie
boleh2!! tp sya bkk akk ok, tp abg.. hehehe =P

Cahaya Elit said...

Saya dah try chef,untuk pertama kali, terus menjadi.. alhamdulillah chef.. sedap. Thanks chef!

Cahaya Elit said...

Saya dah try chef,untuk pertama kali, terus menjadi.. alhamdulillah chef.. sedap. Thanks chef!

Fakhruru said...

@Cahaya Elit
wah! thniah! leh pos sni skit lar cmtu.. hehehe!! =) most wlkem

Hana Ryung said...

sedapnyee

Hana Ryung said...

sedapnyee

Aliya Adrus said...

sedap nmpk, nnt sy nak try.. tq chef share resepi.. blog chef ni comei la :)

Nur Najihah Nasuha said...

hari ini my mom buat puding ni.............so, i know this will be awesome........thanks!!!!!!111

Fakhruru said...

@Hana Ryung
klu cba buat lgi sedap!! hehe

Fakhruru said...

@Aliya Adrus
thanks! ^^

Fakhruru said...

@Nur Najihah Nasuha
ur welkem ^^

nur syazwin said...

Assaalamulaikum,nak tanya,bekas tu besar mane ye ? Saiz bekas mcm bekas tau fu fa tu ke ?

Fakhruru said...

@nur syazwin
wa'lam..
klu bks yg sya pkai tue mcm dlm gmbr tue, kcik lgi drp bks tau fu fa.. mcm bks puding/agr2 org bgi dkt knduri kwen

Nur Akma said...

Byk mne cheff nk ltk esen vanila 2???

Nur Akma said...

Cheff..esen vanila 2 nk ltak byk mne???

Nur Akma said...

Byk mne cheff nk ltk esen vanila 2???

Nur Akma said...

Cheff byk mne esen vanila 2 nk ltak???

Fakhruru said...

@Nur Akma
1 tdung kcik esen vnila tu pon dh ckup
atau
1 sudu teh

Ainie Hafizan said...

sedapnya nampak .. nak try lahhh ^^

Nilam syapina said...

chef hensem buat la . kena ambil ni ahhaha . bufday abang hari ni .. buat majlis .. t jadi mau update blog

Fakhruru said...

@Nilam syapina
hahaha!! slmat mncuba yek, dh siap smua gtau chef yek

Farah Ain said...

Nak taye..asen vanila 2 nak letak time ble...xde pin chef ckp ble nk ltk acin vanila dlm procedure ni..Please help mee..

Farah Ain said...

Salam chef...nak taye...esen vanilla 2..time ble masok kan ye chef...xde pon explain gune esen vanilla dlm procedure ni chef...please help me..hehehe

Fakhruru said...

@Farah Ain
bila adunan dh d cmpur dgn telur tu, ltak jer lar asen vanila sama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru