Wednesday, March 6, 2013

41
Little Secrets

Praktikum - Minggu Pertama di Dunia Guru

Assalamualaikum (^___^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

Hari pertama pada minggu pertama berada di sekolah sebagai guru praktikum sangat berdebar-debar.. Macam-macam perasaan ada, takut + nervous + excited + blur etc.. Bestnya diri ini diperkenalkan sendiri oleh pengetua sewaktu perhimpunan rasmi.. Bangga sekejap! Hahahaha!! (^__^)v

Yang menariknya, bila pengetua umum ada guru praktikum baru, semua murid-murid excited.. Tapi bila announce kata akan mengajar bahasa Jerman.. Semua "alaaaaaaaaaaaaaaaa".. Hahahaha!! Ye lar, bahasa Jerman, tak semua kelas ambil bahasa Jerman.. Rugi lar mereka-mereka yg tak ambil bahasa Jerman sebab tak dapat cikgu yg AWESOME nie.. Ahakz!! *tgn di bahu, mata pandang atas*


Hari kedua dah start masuk kelas mengajar.. Dapat mengajar kelas form 1, yg betul-betul fresh punya, tanpa sebarang background knowledge about german language (-__-)"  Mesti korang-korang cakap senang kan sebab form 1.. Siyesly, satu tanggungjawab yg sangat-sangat besar.. Tugas saya untuk mencorak mereka daripada kain putih samada sehingga warna warni atau hitam putih.. Tak tahu lar apa hasilnya after 3 months nanti.. Gosh! (-__-)"

Minor pendidikan seni visual pula diberi mengajar kelas form 3.. Okay, ini dah separa upper form dah, dah separa besar + matang.. Boleh baik-baik, tapi dalam masa yg sama kena tegas.. Nanti dipijak kepala cikgu-cikgu praktikum nie.. Cikgu FakhRuru pijak lar balik! Hahahaha!! (^__^)v



How about the cikgu-cikgu? Perghhh!! Cikgu-cikgu STJ mmg AWESOME! Diorang sangat-sangat mesra + baik! Yang masalahnya sekarang adalah diri saya jer.. Sebab saya bab-bab nak membiasakan diri dan bersosial dgn orang baru memang lambat sikit, ambil masa lama.. Hukhuk!! But, i will try my best lar! (^__^)v

sebelum (^__^)v
selepas (-__-)"
Apa-apa pun 1st week nie alhamdulillah, berjalan dgn lancar.. Cuma nak siapkan kerja-kerja tue sangat-sangat lar banyak.. Walaupun hanya 4 waktu bahasa Jerman & 2 waktu Pendidikan Seni sahaja mengajar, tapi kerja nak siapkan lesson plan + BBM mmg take time.. Kalau tengok dlm bilik guru, saya lar yg paling lama melekat dekat kerusi.. Peace! (^___^)v

Dan bermacam-macam lagi yg berlaku sepanjang berpraktikum nie.. Nak tahu apa ceritanya? Tunggu lar dalam next post yek.. Wish me luck guys!!

Salam 1 Malaysia daripada beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

41 comments:

Seneorita Baharin said...

Wahh awesome laa cikgu Fakhruru ni! hehe.rugi sgt3 sapa xdapat cikgu se"AWESOME" Fakhruru kan, hehe *tgn dibahu mata juling* opss..hihi...btw, Alle gute ja! Macht gut! Viel Spass... ^_______^

Aini Yunus said...

kemas nye blog ni..cantik..
jadi rakan bloglist kita nak?
http://afiahani.blogspot.com/2013/03/sudi-tak-jadi-rakan-bloglist-saya.html

tahniah..dapat pangkat cikgu..

Fakhruru said...

@Seneorita Baharin
ahakz!! hahahahaha!! nak kena nie yek! >.< cikgu AWESOME FakhRuru marah nie! hahahahaha!! =P

Fakhruru said...

@Aini Yunus
thanks n thanks 4 the invitation! insyaAllah, ada msa nti sya join k!! ^^

Ainim Suju said...

selamat mengajar fakhruru..hehe...ajar elok2 ye

Fakhruru said...

@Ainim Suju
thanks yek!! ^^

Nurul Aini said...

Teringat dekat sekolah dulu..Kalau ada je cikgu pratikal lelaki, amboi budak perempuan kemain bunyinya..hehe..InsyaAllah, nanti lama2 mesti cikgu AWESOME ini biasa dengan keadaan kat sana kan. Semoga berjaya cikgu. ^__^

Norazilah Abdullah said...

Salam , selamat bertugas cikgu :)

✿ Hasnie Adda ✿ said...

laa jd cg rupanya . kemasnya meja cg yg selepas tu . sgt2 kemas ! hehe

Shazrizal Shahmy said...

Bro, ajar bahasa Jerman?... respect rrr... cuba cakap sikit base jerman,..

Paly said...

ckgu gemam, ajar la shikit kat kitew.. ckgu gemam kan osemm.. hahaha :D

tahniah bro!! ^^Y

Nur hanim said...

goodluck! :D

Nadia Johari said...

bahasa jerman..sekolah mana tu yang wat bhasa jerman..nak masuk kels tu leh cikgu..hehe..mmg rugi sape yang x amik jerman..

Fakhruru said...

@Nurul Aini
hahaha!! tau xpa.. thanks yek!! ^^

Fakhruru said...

@Norazilah Abdullah
wa"lam!! thanks awk!! ^^

Fakhruru said...

@✿ Hasnie Adda ✿
ahakz!! mmg ssgt "kemas" kan.. xde sspa leh lwn.. hahaha!! =P

Fakhruru said...

@Shazrizal Shahmy
hahaha!! Danke schoen! (thank you) (^__^)v

Fakhruru said...

@Paly
hahahaha!! nk prli ak lar tue yek.. hohoho!! btw, thanks bro!

Fakhruru said...

@Nur hanim
thanks!! ^^

Fakhruru said...

@Nadia Johari
hahahaha!! mjoriti SBP lar ada bhsa asing nie.. skrng nie pon dh byk jgk skol hrian yg ada..

Farah Waheda Wahid said...

lepas ni penuhlah kelas bahasa German tu... he he he...lalalalala...

Fakhruru said...

@Farah Waheda Wahid
hahahaha!! katanyaaa~ =P

ab said...

gud luck si tenggiling! ;p

Fakhruru said...

@ab
aiyoo!! bdak kcik tak kcik nie ada ker.. hahahaha!! thanks ecang!! ^^

ab said...

welllll da lame tau sy comel! (welcome) kahkah :D

lau ad ckgu2 encem n xkawen ag, gtau ea! knal2 kan skali. kehkehkeh ;p

Fakhruru said...

@ab
ahakz! since when i said u comel nie.. pwsan!! (-__-)"

yg dah ada tue xckup2 lagi ker.. hehehehe!! =P

AinNadhirah said...

wahhhh.. soooooo AWESOME cigku ni... (#^_^#)

Fakhruru said...

@AinNadhirah
hahaha!! thanks! xtau kt mna AWESOME nya tue.. hohoho

ab said...

ala, zmn2 dlo slalu ckp i comel sbb u pon perasan kacak! kahkahkah ;D

tape, xslah kenal rmai2. jdoh kite xtau kn. kahkahkah ;D

Fakhruru said...

@ab
i mna ada pwsan, i btoi2 kachak! ahakz!! hahahahahaha!! >.<

owh, cmtu plk yek.. rpot lar sma si abg tue.. ~lalalaaaa

ab said...

gedixxxxxxxxxxxx si kaaaaaaaaa tak kacak! hahaha ;D

eeeee, xbaik, prngai kaki rpot ni! ;p

Fakhruru said...

@ab
hahahahahaha!! buekkk!! =P

Etuza Ezawarna said...

ok tahniah ya, bangga ada male lagi jadi warga guru. So tumpang happy. saya guru pemimbing dengan prktikum jg tapi tak boleh ngurat dia..faham jalah dah kahwin..hehehe..so try you best..i'ts ok. Guru ni best jika awak ikhlas dan tak rasa mendidik tu beban. balik semula awak jadi manusia sebermula dari mak ayah dan kerana ada guru ...congrat...

Etuza Ezawarna said...

ok tahniah ya, bangga ada male lagi jadi warga guru. So tumpang happy. saya guru pemimbing dengan prktikum jg tapi tak boleh ngurat dia..faham jalah dah kahwin..hehehe..so try you best..i'ts ok. Guru ni best jika awak ikhlas dan tak rasa mendidik tu beban. balik semula awak jadi manusia sebermula dari mak ayah dan kerana ada guru ...congrat...

Fakhruru said...

@Etuza Ezawarna
thanks for the good advice! appreciate dat!! insyaAllah, i'll try my best to be an AWESOME teacher! hehehe!! ^^

Nabeel Fikree said...

Bahasa jerman? Betul ke ni? Hehe. Mengajar kat sekolah mana? Specialnya sekolah tu! :D

Fakhruru said...

@Nabeel Fikree
hahaha!! btoi lar nie.. mostly skol SBP ada bhsa a'bngsa nie.. me at Sains Tuanku Jaafar, Kuala Pilah

AinNadhirah said...

@AinNadhirah AWESOME kat rambut cgu.. huhu.. (#^_^#)

Fakhruru said...

@AinNadhirah
rmbut tu yg mhai tue.. hahaha!! >.<

Amila Syazwina said...

Hehehe... *annoying face ever*
Nasib herr dapat kelas kami.. Heee :P

Fakhruru said...

@Amila Syazwina
hahaha!! bkn nsb baik tu, dh nsb xbaik.. hahaha!! =P

cmne ngn grmn skrng? frau linda?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru