Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*
Hai uolss!! Rindu Chef tak? Motif sangat kan.. Hohoho!! Dah lama Chef tak muncul dalam segmen RuruLicious Corner yek.. Al-maklumlah, dapur terbakar! Ahakz!! *tangan di bahu mata pandang atas* (-__-)" Kali ini nak share satu lagi resepi yg sangat-sangat senang tanpa memerlukan uolss bakar sana sini berjam-jam.. Apakah? Taraaaaa!!
Nama diberi seperti yg tertera di kaca TV uolss - Kek Batik Biskut Marie Coklat - *walaupun tak nampak macam kek batik sangat pun* (-__-)"
BAHAN-BAHAN
- 125g Butter - Chef terpaksa guna brand FarmCow sebab cari ButterCup tak ada
- Biskut Marie - better guna yg original, bukan coklat.. Chef sambar jer apa yg nampak kat kedai
- 2 Cawan Milo
- 2 Biji Telur
- 1/2 Cawan Susu Pekat - kurangkan lagi kalau tak suka manis
- Esen Vanilla
PROSEDUR MEMASAK
- Campurkan Telur + Susu Pekat + Milo di dalam satu bekas & pukul + gaulkan sehingga sebati
- Masukkan sedikit esen Vanilla utk manambah keharuman
- Masukkan Butter di dalam kuali di atas api yg kecil/sederhana
- Dalam masa yg sama, masukkan adunan milo uolss tadi & masak bersama-sama dgn Butter
- Kacau laju-laju agar campuran uolss tak berketul-ketul
- Bila uolss rasa campuran dah ok, masukkan pula Biskut Marie yg telah dipecahkan 4
- Gaulkan agar Biskut Marie dimandikan dgn sempurna (^__^)v
- Padamkan api
- Masukkan adunan yg uolss masak tadi sedikit demi sedikit di dalam loyang or bekas whatever yg telah dilapik dgn plastik *senang utk uolss keluarkan nanti*
- Tekan-tekan adunan uolss kuat-kuat utk memampatkan segala ruang yg ada
- Bila dah rasa puas hati, masukkan adunan tersebut ke dalam peti sejuk selama minimum 4 jam.. Maksimum ikut suka uolss lar
- Lebih lama, lebih sejuk, lebih keras sweet-sweet, barulah lebih sOodap!! (^__^)v
- Dan hasilnya...
.
.
.
.
.
Rasanya? Perghhh!! Speechless uolss!! Kalau nak tahu, uolss cuba lar sendiri.. Chef yakin, air tangan uolss lagi sOodap daripada air tangan Chef.. Ahakz!! Selamat Mencuba daripada RuruLicious Corner!! (^__^)v
...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v
Tweet
18 comments:
nice share tapi iamn buat xgnue telur
memang sodaappp makan kek ni, adik aku reti wat, aku reti makan, hahaha
@Budak Kampung
boley jer xgna telur.. klu gna telur adnn lbey pkat + snang mlekat2 dkt bskut.. nti sya pon nk try jgk lar wat tnpa tlur ^^
@Paly
hahahaha!! asl kn ada jgk owg yg nk mkn smpai hbs.. klu bkn ko spa lgi.. hik3!! =P
Arol buat pun tak guna telur. Selalu isi adunan dalam plastik, jadi macam bentuk silinder. Bila potong baru nampak cantik, bulat-bulat dan nampak tekstur batik. Hehe! :D
nmpk sodap ler...tq share resepi ni..nnti nak try..yummy.... :)
@Arol Mubin
aah, idea yg bgus jgk ltk dlm bks slinder kn.. nmpk mcm swiss roll skit.. thanks Arol bgi idea! leh try next tyme.. hehehe!! ^^
@Puteri Mama
bkn sja nmpk sOodap, tpi rasa pon lbey sOodap.. mnis2 + lmak2.. muaxlaa!! cba lar yek ^^
alahai...sodap eh..
@NidaZin
cba lar nti yek ^^
terliur kott.nak cuba buat dah lama tapi takut tak jadii hahaha
@FarhanahAdzlan
cba jer, jgn tkut.. tak jdi xper, at least kte cuba.. leh perbaiki apa yg tak kena.. all the best ^^
sweet jer orang laki masakkkk annnn...sedap tak ni???heheheee
@shekechik
hahahaha!! klu tnya tuan yg buat, konpem lar dia kta sOodap *wlaupun hkkatnya MEMANG SOODAP* hahaha!! =P
mmg suke msk2 nie, tp juz ala2 dessert jer lar.. yg lauk pauk xsuka =P
Cari resepi nak buat utk buka puasa :P
Tq.
Kalau x pakai milo boleh tak?...
Kalau x guna milo boleh tak?
@Mom's Luv U....
boleh jer
Post a Comment