Thursday, January 31, 2013

14
Little Secrets

7 Jenis Makanan Penurunan Darah Tinggi

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Tua ataupun muda, penyakit darah tinggi tidak mengenal usia.. Bagi yg belum mengalaminya, ada cara utk mencegah ia daripada berlaku.. Tetapi bagi yg sedang mengalaminya, jgn risau! Kekalkan pemakanan ini utk menurunkan kadar tekanan..

BAYAM
  • Sumber Magnesium yg sangat baik. Mampu melindungi korang-korang daripada penyakit jantung & sekaligus mengurangkan tekanan darah. Malah, kandungan folat di dlm bayam dapat melindungi tubuh daripada homosistein yg menghasilkan bahan kimia berbahaya (^__^)v

BIJI BUNGA MATAHARI
  • Kuaci! Kandungan magnesium yg sangat tinggi & mengandungi pitosterol yg dapat mengurangkan kadar kolesterol dlm tubuh. Kolesterol tinggi menyebabkan tekanan darah tinggi kerana penyumbatan salur darah. Pastikan korang-korang makan kuaci segar yg tidak ditambah garam/diproses terlebih dahulu (^__^)v

KACANG-KACANGAN
  • Kacang tanah! Badam! Kacang Merah! Semuanya mempunyai kandungan magnesium & potassium yg tinggi. Khasiat ini terbukti cukup efektif dalam menurunkan tekanan darah tinggi (^__^)v

PISANG
  • Mengandungi kalium & serat yg tinggi yg bermanfaat mencegah penyakit jantung. Penyelidikan terbukti menunjukkan sebiji kacang sehari cukup utk membantu mencegah darah tinggi. Sedap pun sedap! (^__^)v

KACANG SOYA
  • Kandungan isoflavonnya yg sangat bermanfaat bagi kesihatan tubuh badan. Dapat mengurangkan kolesterol dan menurunkan tekanan darah (^__^)v

KENTANG
  • Kandungan mineral serat & potassium yg amat tinggi & baik utk menstabilkan tekanan darah. Amalkan pemasakan kentang yg sihat agar nutrisi dari kentang tidak hilang. Kalau tak, sia-sia sahaja! (^__^)v

COKLAT HITAM
  • Kandungan flavonoid yg dapat membantu menurunkan tekanan darah dengan merangsang penghasilan nitrat oksida. Bahan ini membuat signal otot di sekitar salur darah lebih relax & menyebabkan aliran darah lancar. Tawar tetapi sihat! (^__^)v

Jadi, cepat-cepat lar pergi shopping sediakan stok di rumah! Sihat & cantik, anda yg menentukannya! Ikhlas daripada beLog FakhRuru! (^__^)v

"MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI"

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

Sumber : Mingguan Wanita edisi Januari 2013

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

14 comments:

Irwan Alessa said...

wah nice sharing bro.. wah design blog dah lain la.. syabas dan tahniah..

Paly said...

pisang bru abis makan smlm, hahaha...

Fakhruru said...

@Irwan Alessa
xde lar lain sgt.. ubah sikit2 jer.. hehe!! btw thanks ^^

Fakhruru said...

@Paly
hahahaha!! p bli lagi! >.<

Nurul Aini said...

Betul..bayam kan elok untuk di makan terutama untuk orang yang kurang darah. Nice sharing..dapat ilmu baru.

Fakhruru said...

@Nurul Aini
alhmdllah.. sma2 kte bkongsi.. thanks!! ^^

hana hadi said...

baru lepas makan sup bayam.hehe ada mcm popoye x?

FarhanahAdzlan said...

cuma makan pisang dengan kentang jee.Biasanya makan cheesy wedges kfc tu hahaha.'sihat sangat' laa kan.

nak bagitau ke taknak bagitau ke tak bagitau jelahh. dah buat dah kek batik tu-,-tapi ingat gelak dalam hati kalau tak gue bakar blog ni hahaha=P

Budak Kampung said...

owh ai 2 iman punyer BP naik byk trs doc suh iman mc n rehat then dtg balik BP trn.
caranya jaga kawalan emosi sbb smua nya dri emosi kita

NaZiRaH @ Ezyra said...

info yg bgus ni....;-)

Fakhruru said...

@hana hadi
ptut lar nmpk b'ketul2.. hik3!! ^^

Fakhruru said...

@FarhanahAdzlan
hahahaha!! dh bca dh post tue.. sowie xdpt nk than glak dlm ati.. hehehe!! =P

btw, good try!! ^^

Fakhruru said...

@Budak Kampung
yeah! stuju! emosi pun slh stu cra utk kwal BP.. tke good cre urself dude!! ^^

Fakhruru said...

@NaZiRaH @ Ezyra
thanks!! slma b'amal ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru