Sunday, January 27, 2013

18
Little Secrets

Resepi : Kek Batik Biskut Marie Coklat

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Hai uolss!! Rindu Chef tak? Motif sangat kan.. Hohoho!! Dah lama Chef tak muncul dalam segmen RuruLicious Corner yek.. Al-maklumlah, dapur terbakar! Ahakz!! *tangan di bahu mata pandang atas* (-__-)" Kali ini nak share satu lagi resepi yg sangat-sangat senang tanpa memerlukan uolss bakar sana sini berjam-jam.. Apakah? Taraaaaa!!


Nama diberi seperti yg tertera di kaca TV uolss - Kek Batik Biskut Marie Coklat - *walaupun tak nampak macam kek batik sangat pun* (-__-)"


BAHAN-BAHAN

  • 125g Butter - Chef terpaksa guna brand FarmCow sebab cari ButterCup tak ada
  • Biskut Marie - better guna yg original, bukan coklat.. Chef sambar jer apa yg nampak kat kedai
  • 2 Cawan Milo
  • 2 Biji Telur
  • 1/2 Cawan Susu Pekat - kurangkan lagi kalau tak suka manis
  • Esen Vanilla

PROSEDUR MEMASAK

  • Campurkan Telur + Susu Pekat + Milo di dalam satu bekas & pukul + gaulkan sehingga sebati
  • Masukkan sedikit esen Vanilla utk manambah keharuman



  • Masukkan Butter di dalam kuali di atas api yg kecil/sederhana
  • Dalam masa yg sama, masukkan adunan milo uolss tadi & masak bersama-sama dgn Butter
  • Kacau laju-laju agar campuran uolss tak berketul-ketul


  • Bila uolss rasa campuran dah ok, masukkan pula Biskut Marie yg telah dipecahkan 4
  • Gaulkan agar Biskut Marie dimandikan dgn sempurna (^__^)v
  • Padamkan api


  • Masukkan adunan yg uolss masak tadi sedikit demi sedikit di dalam loyang or bekas whatever yg telah dilapik dgn plastik *senang utk uolss keluarkan nanti*
  • Tekan-tekan adunan uolss kuat-kuat utk memampatkan segala ruang yg ada
  • Bila dah rasa puas hati, masukkan adunan tersebut ke dalam peti sejuk selama minimum 4 jam.. Maksimum ikut suka uolss lar
  • Lebih lama, lebih sejuk, lebih keras sweet-sweet, barulah lebih sOodap!! (^__^)v
  • Dan hasilnya...
.
.
.
.
.



Rasanya? Perghhh!! Speechless uolss!! Kalau nak tahu, uolss cuba lar sendiri.. Chef yakin, air tangan uolss lagi sOodap daripada air tangan Chef.. Ahakz!! Selamat Mencuba daripada RuruLicious Corner!! (^__^)v

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

18 comments:

Budak Kampung said...

nice share tapi iamn buat xgnue telur

Paly said...

memang sodaappp makan kek ni, adik aku reti wat, aku reti makan, hahaha

Fakhruru said...

@Budak Kampung
boley jer xgna telur.. klu gna telur adnn lbey pkat + snang mlekat2 dkt bskut.. nti sya pon nk try jgk lar wat tnpa tlur ^^

Fakhruru said...

@Paly
hahahaha!! asl kn ada jgk owg yg nk mkn smpai hbs.. klu bkn ko spa lgi.. hik3!! =P

Arol Mubin said...

Arol buat pun tak guna telur. Selalu isi adunan dalam plastik, jadi macam bentuk silinder. Bila potong baru nampak cantik, bulat-bulat dan nampak tekstur batik. Hehe! :D

Puteri Mama said...

nmpk sodap ler...tq share resepi ni..nnti nak try..yummy.... :)

Fakhruru said...

@Arol Mubin
aah, idea yg bgus jgk ltk dlm bks slinder kn.. nmpk mcm swiss roll skit.. thanks Arol bgi idea! leh try next tyme.. hehehe!! ^^

Fakhruru said...

@Puteri Mama
bkn sja nmpk sOodap, tpi rasa pon lbey sOodap.. mnis2 + lmak2.. muaxlaa!! cba lar yek ^^

NidaZin said...

alahai...sodap eh..

Fakhruru said...

@NidaZin
cba lar nti yek ^^

FarhanahAdzlan said...

terliur kott.nak cuba buat dah lama tapi takut tak jadii hahaha

Fakhruru said...

@FarhanahAdzlan
cba jer, jgn tkut.. tak jdi xper, at least kte cuba.. leh perbaiki apa yg tak kena.. all the best ^^

shekechik said...

sweet jer orang laki masakkkk annnn...sedap tak ni???heheheee

Fakhruru said...

@shekechik
hahahaha!! klu tnya tuan yg buat, konpem lar dia kta sOodap *wlaupun hkkatnya MEMANG SOODAP* hahaha!! =P

mmg suke msk2 nie, tp juz ala2 dessert jer lar.. yg lauk pauk xsuka =P

Nur Dzafirah said...

Cari resepi nak buat utk buka puasa :P

Tq.

Mom's Luv U.... said...

Kalau x pakai milo boleh tak?...

Mom's Luv U.... said...

Kalau x guna milo boleh tak?

Fakhruru said...

@Mom's Luv U....
boleh jer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru