Thursday, June 23, 2011

21
Little Secrets

Tutorial : Buat Border Pada Post Title

Salam 1 Malaysia semua (^_^)v


Kalau korang-korang tengok tajuk post saya, ada border melengkung-melengkung yg comei-comei & kacak-kacak seperti saya, kan? The question is right now, how to do it?  *cewahhh, ayat nak sepaking speaking tak boleh blah* (_ _!!

Jom! Check it out! (^_^)v


PROSEDUR

  • 1st of all, korang-korang pergi DASHBOARD --> DESIGN --> EDIT HTML
  • Klik pada EXPAND WIDGET TEMPLATES --> CTRL F & search for this code :-

h3.post-title {

  • Dah jumpa kan.. Okay, di sini ada banyak pilihan hati.. Korang-korang pilih lar yg mana korang-korang suka

-moz-border-radius-bottomright: 50px;
border-bottom-right-radius: 50px;

-moz-border-radius-bottomright: 50px 25px;
border-bottom-right-radius: 50px 25px;

-moz-border-radius-bottomright: 25px 50px;
border-bottom-right-radius: 25px 50px;

-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;
border-radius: 1em 4em 1em 4em;

-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;

  • Dah pilih yg mana korang-korang suka? Then, korang-korang copy code pilihan hati korang-korang tue & pastekan di bawah code h3.post-title { tadi
  • Pape pun PREVIEW dulu.. Dah cun melecun baru lar SAVE (^_^)v

"LIHATLAH PANDANGLAH, TIRU MACAM SAYA"


P/S : puas offday semalam dapat tengok Green Lantern (^_^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

21 comments:

Seri Mawarku said...

penatt dah try nak dkat seribu kali kot HAHA ! x pass pass... herhhh
saye nak buadd yg no4 tuh !hmm

Fakhruru said...

cube awk buat bckground pda post title dlu, then bru wat border nie.. klik pda tuto saya, ada jgk tuto buat bckground post title ^^

shafiqsimple said...

expand widget saya ROSAK!! :(

shafiqsimple said...

eXpand widget saya rosak!!!!!!

Fakhruru said...

rosak cmner?

Cik Siti Aziz said...

dah jadi..thanks sngt2..jemputlah dtg blog sy
cikteddycorner.blogspot.com

Fakhruru said...

no prob ^^ dh snggh blog kmoo.. nice 1 ^^

~@yusleeping~ said...

da jadi...tq fakhru for ur tuto...

Fakhruru said...

same2 cik ~@yusleeping~ ^^

Cinta Si Nyut Nyut said...

dah berjaya..thanks sangat2..sebelum nie follow tutorial orang lain tak menjadi..but tutorial you alhamdulilah berjaya..

Fakhruru said...

@Cinta Si Nyut Nyut
hehe~ thanks jgk sbb sudi fllow dis beLog ^^

dynnabbg93 said...

x jadi la,, sumer tutor yd dina ikot x menjadi

Faizal @ Ejai said...

mcm mana..xreti..tolong ajar saya jap..huhuh...dah bnyk kali buat x jadi..

Fakhruru said...

dynnabbg93 & Faizal@Ejai

Ada sebab kenapa tak jadi.. Hari tue saya ada suruh mber saya buat jgk, tp tak jadi.. Then saya suruh dia buat Background Pada Post Title dulu, kemudian baru buat Border Pada Post Title.. & semuanya menjadi

so, korang-korang leh lar buat Background Pada Post Title dulu yek.. Bagi ada background, baru boleh buat border

Harap info ini membantu semua (^__^)v

Nor Abdullah said...

Assalamualaikum dik..
Akak rasanya da jenuh cari tutorial yang menjadi..Dengan izin ALLAH.. jumpa blog Adik .. dan akhirnya blog akak sudah di upgrade ^^ dengan design sendiri.. :)

Terima kasih.. Most tutorial adik menjadi .. Tengkiu. Syukran. Allahurbareq fek.. Singgah ke blog kaknor ya :)

Fakhruru said...

@Nor Abdullah
wa'lam.. alhmdllah, dpt mbntu akak srba sdkit.. lega ati nie.. hehehe!! thnks for snggah!! ^^

Ieta Mat Sa'ad said...

bakpenye tak menjadi... huhu...

Ieta Mat Sa'ad said...

tak jadi pun tak ja...dilah... done follow blog cantik nih :)

Fakhruru said...

@Ieta Mat Sa'ad
ada sbb kdng2 xjadi.. cuba buat dulu letak background pada post title.. then baru buat border pada post title.. rsanya ini akan jdi, insyaAllah!!

ppe pun, thanks!! ^^

Shinda Saidi said...

Dah letak background tak jadi jugak -_-

Fakhruru said...

@Shinda Saidi
ye ker? mm.. cmne yek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru