Tuesday, June 21, 2011

4
Little Secrets

Tutorial : Make Transparent Background

Asyik-asyik tutorial blog jer kan, kali ini kita tukar angin sekejap yek.. Dah lama dah saya tak buat tutorial untuk Photoshop CS5 (^_^)v

Jom kita terjah pulak macam mana nak buat transparent background dengan menggunakan Photoshop CS5.. Kalau dah pandai nanti, korang-korang boleh lar buat untuk header blog korang-korang.. Bagi nampak comei-comei tak ada border seperti blog saya nie (_ _!!


PROSEDUR

  • Cari mana-mana gambar yg korang-korang nak edit.. Pergi kepada ERASER TOOL --> RIGHT CLICK --> MAGIC ERASER TOOL


  • Klik kepada background gambar korang-korang tersebut untuk memadam background sehingga menjadi seperti ini


  • Then click FILE --> SAVE AS.. Pastikan format file yg korang-korang bakal save adalah PNG (*.PNG)


  • Interlance, please click NONE --> OK...
Finish (^_^)/

Selesai sudah gambar korang-korang mempunyai transparent background.. Cepat-cepat lar upload dekat blog korang-korang, saya nak bagi markah lihat (^_^)v

"BELUM CUBA BELUM TAU, SEKALI CUBA PASTI MAU"


P/S : very the exhausted (_ _!!

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

4 comments:

Chempaka Sari said...

takreti gune photoshop. gune gimp jek. sob3

Fakhruru said...

gimp tue ape? leh lar plk awk ajk sya ^^

liana sulaiman said...

cam mana nak download

Fakhruru said...

@liana sulaiman
download ape?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru