Tuesday, June 7, 2011

8
Little Secrets

Tutorial : Buat Ayat Bergerak Di Menu Bar


Salam 1 Malaysia korang-korang.. Kita kembali lagi sekali dalam sesi Tutorial bersama FakhRuru  *bajet rancangan tv pulak* (_ _!!

Okay, kali ini saya nak ajar korang-korang buat ayat bergerak dekat Menu Bar pulak. Korang-korang tahu tak apa maksudnya? Tak tahu buat-buat tahu jer lar Di bahagian Menu Bar atas atas atas & atas sekali, ada korang-korang nampak perkataan bergerak seperti ini?

beLog FakhRuru-->beLog FakhRuru-->beLog FakhRuru

Nampak kan? Nampak kan? Sangat-sangat menarik bila bergerak-gerak.. Okay, check it out korang-korang (^_^)v


PROSEDUR


  • Dashboard --> Design --> Edit HTML
  • Click kepada Expand Widget Templates
  • Tekan CTRL + F dan sila cari code ini :-

<head>

  • Dah jumpa? Kemudian, korang-korang copy code di bawah ini & pastekan kan di bawah code <head> tadi

<script language='JavaScript'>
var txt=&quot;TULIS AYAT DI SINI&quot;;
var kelajuan=250;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout(&quot;bergerak()&quot;,kelajuan);}bergerak();
</script>

  • Dah siap semua, sila lar SAVE & lihat hasilnya.. Jadi ker tak? (^_^)v

See! Senang lenang kan.. Cantik menarik tertarik saya tutorial memang deeboom!

"SELAMAT MENCUBA"


P/S : puas dapat tidur dengan lama hari nie (^_^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

8 comments:

aten qylah said...

dapat buat.tq for the tutorial :) . da follow you dahh :)

Fakhruru said...

thanks aten qylah sbb sudi fllow blog yg xsbrapa nie ^^

emiera fazly said...

tq 4 the tutorial..dh dpt wat..snang je..hihi

emiera fazly said...

tq dah dpt buat..snang je..hihi..:)

Fakhruru said...

@emiera fazly
alhmdllah! same2 ^^

Suhaila Rosley said...

hewhew... thanks for this tutorial... dha berjaya シ

Suhaila Rosley said...

thanks for this tutorial... hewhew.. dha berjaya pon.. シ

AwaTiff HaRis said...

yey ! menjadi. thankyou so much much ! HIHI.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru