Saturday, December 8, 2012

5
Little Secrets

Resepi : Kek Butter Hujan Badam



Hye2 uolss! Selamat kembali dalam segmen RuruLicious Corner! Muaxla! Penat Chef tiap-tiap hari bekerja di dapur uolss.. Al maklumlah, nak masuk Master Chef akan datang.. Teringin juga Chef nak pegang RM100,000 uolss.. Ahakz!! *tangan dibahu mata pandang atas* (-.-)"

Berangan ala-ala Mat Jenin, apa salahnya, kan.. Hohoho!! Okay, Chef hari nie nak kongsi satu lagi resepi baru dengan uolss semua.. Excited tak? Sila angkat kaki! (-.-)"  Nama diberi mestilah nak gah uolss, "KEK BUTTER HUJAN BADAM".. Hah! Kau hader?!


OMG! Very the RuruLicious uolss!! Siap b'tompok-tompok tahi lalat lagi.. Kelas kau Jah! (^__^)v  Uolss dah ready nak cuba? Ajom!!


BAHAN-BAHAN


  • Tepung Serbuk Penaik - 240g
  • Susu Full Cream
  • Butter/Mentega - 220g
  • 4 Biji Telur Ayam
  • Esen Vanilla
  • Gula
  • Badam Hancur - hiasan
  • Chocolate Chip - hiasan

PROSEDUR MEMASAK

  • Mula-mula oulss pecahkan 4 biji telur ayam & ASINGKAN telur kuning dan telur putih
  • Untuk telur putih tue, uolss pukul kan ia sehingga kembang seperti cream.. Nak senang, pakai lar hand mixer.. Nak tambah muscle, pukul dengan tangan seperti Chef *rasa nak tercabut tangan* (-.-)"
  • TIP: TELUR PUTIH YG SEMPURNA KEMBANGNYA ADALAH BILA UOLSS TERBALIKKAN MANGKUK, CREAM TELUR PUTIH TUE TAK JATUH


  • Untuk telur kuning pulak,  uolss just pukul bagi kembang dengan ayunya
  • Kemudian, masukkan 6 sudu besar gula & kacau sehingga sebati



  • Masukkan Butter/Mentega yg telah disukat gramnya serta sedikit Esen Vanilla ke dalam pukulan telur kuning tadi
  • Sebatikan Butter/Mentega dengan telur kuning tersebut
  • Bila dah okay, masukkan pula Tepung Serbuk Penaik
  • Sebatikan semua adunan dengan sempurna



  • Tuangkan 1 cawan Susu Full Cream/Susu Segar
  • Last but not least masukkan sedikit demi sedikit cream telur putih yg uolss pukul tadi
  • Sebatikan semua adunan dengan sempurna



  • Dah siap adunan uolss molek-molek, tuangkan aja dalam loyang yg dilapik dgn kertas pembakar
  • Siramkan dengan kacang Badam banyak-banyak bagi tutup habis lapisan atas tue
  • Nak tambah sedikit kecerian, campakkan lar sedikit Chocolate Chip
  • Bakar kek uolss pada suhu 180'C selama 45 minit
  • Dan hasilnya... SINI
.
.
.
Taraaaaaa!! (^__^)/

Lembut-lembut uolss!! Muaxlaaaa!! (^__^)v  Uolss try cuba test lar utk merasai kelembutan + kelazatan Kek Butter Hujan Badam nie! Chef nak ceritera pun uolss bukan nak percaya, kan? So, buat lar sendiri.. Lisa Surihani pun tomei-tomei kalau buat kek --> SINI (^__^)v

See uolss semua again & next time dalam RuruLicious Corner dengan resepi yg lebih bOombastik daripada biasa!!

...ARIOS AMIGOS...
(^__^)v


P/S: Chef suka nak masak benda dessert-dessert nie ^^

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

5 comments:

Cikgu Ma said...

penerangan yg detail cheff ^_^

Fakhruru said...

@Cikgu Ma
hehehe!! thanks ^^

etuza said...

wah ada resipi, siapa buat ni..awak kah Fakhrul...hebatlah..
http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/ tinggalkan jejak....

Fakhruru said...

@etuza
hehe!! saje gedix2 nk wat tyme free.. ^ thanks Etuza

Puteri Diyana said...

wahhhh~
nice sharing dude!
look so delicious.. hee. i'll follow ur recipe later :') heee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru