Hye2 uolss! Selamat kembali dalam segmen RuruLicious Corner! Muaxla! Penat Chef tiap-tiap hari bekerja di dapur uolss.. Al maklumlah, nak masuk Master Chef akan datang.. Teringin juga Chef nak pegang RM100,000 uolss.. Ahakz!! *tangan dibahu mata pandang atas* (-.-)"
Berangan ala-ala Mat Jenin, apa salahnya, kan.. Hohoho!! Okay, Chef hari nie nak kongsi satu lagi resepi baru dengan uolss semua.. Excited tak? Sila angkat kaki! (-.-)" Nama diberi mestilah nak gah uolss, "KEK BUTTER HUJAN BADAM".. Hah! Kau hader?!
OMG! Very the RuruLicious uolss!! Siap b'tompok-tompok tahi lalat lagi.. Kelas kau Jah! (^__^)v Uolss dah ready nak cuba? Ajom!!
BAHAN-BAHAN
- Tepung Serbuk Penaik - 240g
- Susu Full Cream
- Butter/Mentega - 220g
- 4 Biji Telur Ayam
- Esen Vanilla
- Gula
- Badam Hancur - hiasan
- Chocolate Chip - hiasan
PROSEDUR MEMASAK
- Mula-mula oulss pecahkan 4 biji telur ayam & ASINGKAN telur kuning dan telur putih
- Untuk telur putih tue, uolss pukul kan ia sehingga kembang seperti cream.. Nak senang, pakai lar hand mixer.. Nak tambah muscle, pukul dengan tangan seperti Chef *rasa nak tercabut tangan* (-.-)"
- TIP: TELUR PUTIH YG SEMPURNA KEMBANGNYA ADALAH BILA UOLSS TERBALIKKAN MANGKUK, CREAM TELUR PUTIH TUE TAK JATUH
- Untuk telur kuning pulak, uolss just pukul bagi kembang dengan ayunya
- Kemudian, masukkan 6 sudu besar gula & kacau sehingga sebati
- Masukkan Butter/Mentega yg telah disukat gramnya serta sedikit Esen Vanilla ke dalam pukulan telur kuning tadi
- Sebatikan Butter/Mentega dengan telur kuning tersebut
- Bila dah okay, masukkan pula Tepung Serbuk Penaik
- Sebatikan semua adunan dengan sempurna
- Tuangkan 1 cawan Susu Full Cream/Susu Segar
- Last but not least masukkan sedikit demi sedikit cream telur putih yg uolss pukul tadi
- Sebatikan semua adunan dengan sempurna
- Dah siap adunan uolss molek-molek, tuangkan aja dalam loyang yg dilapik dgn kertas pembakar
- Siramkan dengan kacang Badam banyak-banyak bagi tutup habis lapisan atas tue
- Nak tambah sedikit kecerian, campakkan lar sedikit Chocolate Chip
- Bakar kek uolss pada suhu 180'C selama 45 minit
- Dan hasilnya... SINI
.
.
.
Taraaaaaa!! (^__^)/
Lembut-lembut uolss!! Muaxlaaaa!! (^__^)v Uolss try cuba test lar utk merasai kelembutan + kelazatan Kek Butter Hujan Badam nie! Chef nak ceritera pun uolss bukan nak percaya, kan? So, buat lar sendiri.. Lisa Surihani pun tomei-tomei kalau buat kek --> SINI (^__^)v
See uolss semua again & next time dalam RuruLicious Corner dengan resepi yg lebih bOombastik daripada biasa!!
...ARIOS AMIGOS...
(^__^)v
P/S: Chef suka nak masak benda dessert-dessert nie ^^
Tweet
5 comments:
penerangan yg detail cheff ^_^
@Cikgu Ma
hehehe!! thanks ^^
wah ada resipi, siapa buat ni..awak kah Fakhrul...hebatlah..
http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/ tinggalkan jejak....
@etuza
hehe!! saje gedix2 nk wat tyme free.. ^ thanks Etuza
wahhhh~
nice sharing dude!
look so delicious.. hee. i'll follow ur recipe later :') heee
Post a Comment