Wednesday, August 17, 2011

16
Little Secrets

Tutorial : Double Dashed Hover

Salam Tutorial (^_^)v


Hari nie sangat malas nak update beLog.. Tapi check ShoutMix tadi, ada request tutorial daripada one of my followers, QIELAZMAN yg sudi sesangat nak follow beLog kapcai nie  *mOod terharu* T__T


Disebabkan saya nie TERsangat lar BAIK HATI + PEMURAH, jadi saya cuba tidak menghampakan mereka-mereka yg request tutorial  *dia dah mula pewasan terlebey* (_ _!!  Apa yg saya tahu, insyaALLAH saya akan berkongsi bersama korang-korang.. Like i say, "Sharing is Caring, Caring is Loving, Loving is..."

Tutorial yg cik QIELAZMAN tanya tue bernama "Double Dashed Hover".. How to do it? Check it out! (^_^)v


PROSEDUR

  • DASHBOARD --> DESIGN --> EDIT HTML
  • Klik pada EXPAND WIDGET TEMPLATES
  • Tekan CTRL + F & search for this code :-
a:hover

  • Dah jumpa kan? Then copy & pastekan code di bawah nie di bawah code a:hover tadi
border-top: 2px dashed #ff8fc1;
border-bottom: 2px dashed #ff8fc1;

  • Korang-korang boleh tukar code bold merah di atas dengan warna kesukaan korang-korang sendiri yg  sepadan dengan beLog anda.. Nak cari warna apa yg best, klik SINI (^_^)v
  • Save & lihat lah hasilnya.. Jadi tak? (_ _??

Sesimple sesangat jer kan.. Kalau korang-korang buat tak jadi juga, harap maaf.. Tidak dapat saya bantu sebab saya buat jadi jer.. Hahahaha!! *gelak jahat* XD  Okay, kalau ada pape lagi, sila lar sudi-sudi request yek (^_^)v

P/S : hard decision to make, antara dua T__T

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

16 comments:

զιɛℓαʓмαи said...

okay. thanks btw. hmm knp xmenjadi nie erkk ?? :(

Fakhruru said...

jmpa tak code a:hover tue?

զιɛℓαʓмαи said...

jmpe. dah buat tapi xmenjadi pown bile sentuh =='

Fakhruru said...

awk gna tmplate mna?

Fakhruru said...

mksd sya, tmplate yg awk cri2 kt tenet then copy paste code dia or tmplte dsign belog sndri?

զιɛℓαʓмαи said...

templete yg ada dekat blogspot lahh. =='

Fakhruru said...

mmmm.. ntah lar nape xleh.. somthng wrong smewhre lar kot.. huhu

Fakhruru said...

mngkin u gna tmplte dsgner sbb klu tmplte dsgner mmg terhad skit nk hias2 belog nie.. btter u tkar kpd lyout tmplte/classic tmplate

զιɛℓαʓмαи said...

xberapa nak pandai guna classic n lyout template ==' hmm xpelah neway thanks sngt :)

♥ Amirah Syafiqah ♥ said...

tak jumpa pun a:hover

Fakhruru said...

@♥ Amirah Syafiqah ♥
masalah awk sma jer lar kot dgn komen kt ats nie

Nurul Aisyah said...

mana ada sama...sy ni merantau cari tuto mcm ni..kwn sy dah ada bg da...tp x jd..bila tgk tuto ni pun sm x jd...
btw, bg sesapa yg xde kod yg dicari tu korang paste kod yg dicari tu kat atas ni.. /* Header

Cth:
a:hover
border-top: 2px dashed #ff8fc1;
border-bottom: 2px dashed #ff8fc1;

/* Header

....try la preview...klu xde error merapu tu maknanya ok lah...klu ada error jgn save...n sori mungkin sy salah..

Nurul Aisyah said...

penat bebel: http://tiniersakura.blogspot.com

Fakhruru said...

@Nurul Aisyah
btw, thanks for the tips.. mngkin sma2 kta dpt mbntu ^^.. klu beLogger xboleh gna yg sya, mngkin diorng leh try yg awk ^^

dh terjah beLog awk.. nice one! keep it up!

p/s : jdi tak klu gna cra awk dkt beLog awk?

Nurul Aisyah said...

ok firstly...
sy x tau napa sy dah try mcm mana pun tetap x leh nak letak double dashed hover ni..huhuh

Fakhruru said...

@Nurul Aisyah
huhuhu~ slluenya mslh cmni dtg drp tmplte beLog tue sndri.. jgn give up!! ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru