Wednesday, August 24, 2011

6
Little Secrets

Tutorial : Background Pada Post

Salam 24 Ramadhan (^_^)v


Baru-baru nie dapat request from one of my sweet followers Cik Sofia utk buat baclground pada post memandangkan dia pnya post mempuanya transparent background.. Sesiapa nak melawat, pergi lar terjah beLog Cik Sofia  *saya promote beLog anda, bagi lar duit raya* (^_^)v

Selepas penat menelaah, inilah dia tutorial khas untuk Cik Sofia & juga korang-korang yg memerlukannya (^__^)v


PROSEDUR

  • DASHBOARD --> DESIGN --> Edit HTML
  • Klik pada EXPAND WIDGET TEMPLATES
  • CTRL + F and search for this code :-
.post {

  • Then korang-korang copy code di bawah nie & pastekan di bawah code yg korang-korang cari tadi .post {
-webkit-border-radius: 40px;
width: 650px;
margin: 0 auto;
padding: 0 0 15px;
text-align: left;
background-color: #FFFFFF;
background-image: url(URL IMAGE BACKGROUND);
border: 1px solid transparent;
border-top: 0;
}

  • Cup! Jangan ingat dah habis.. Bagi korang-korang yg tak jumpa code .post { nie, korang-korang try pulak search for this code :-
/* Posts

  • Dah jumpa kan? Copy lar code di bawah nie & pastekan di bahagian BAWAH code /* Posts
.post {
-webkit-border-radius: 40px;
width: 650px;
margin: 0 auto;
padding: 0 0 15px;
text-align: left;
background-color: #FFFFFF;
background-image: url(URL IMAGE BACKGROUND);
border: 1px solid transparent;
border-top: 0;
}

  • Apa yg penting?! Kerjasama Perkataan BOLD MERAH tue.. Korang-korang cari lar URL gambar yg korang-korang nak jadikan background seperti di Photobucket ker or yg sama waktu dengannya (^_^)v
  • Pape pun, PREVIEW dulu sebelum korang-korang SAVE.. Kalau tak jadi, menangis guling-guling pulak XD

Saya harap berguna & menjadi lar yek tutorial saya untuk beLog cOmei korang-korang semua.. Kalau tak juga, sila bakar beLog korang-korang itu ~lalalaaaa XD  *jangan marah di bulan puasa ini*

"ANDA BEROLEH KEJAYAAN APABILA ANDA MENOLONG ORANG LAIN"

P/S : counting the days T__T

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

6 comments:

sofiarti oktarina said...

TQ! Tp xtry buat lg.. Bz raya, LOL

Fakhruru said...

xper2!! raya dulu.. cmat ari raya utk anda ^^

Cik Fyyfa said...

yang kalau guna /* Posts plak macam mana?kena paste kod tu dekat bahagian mana?Tak jelas sangat laa

Fakhruru said...

@Cik Fyyfa
owhh, baru pwsan kurng jlas d ctue.. past kt bwh code yg d cri itu.. thanks 4 the comment ^^

SyaKinah HaniKays said...

tq:)..menjadi..dah lame cari tuto nih.hehe

Fakhruru said...

@SyaKinah HaniKays
ye ker.. alhmdllah, jadi.. thanks jgk sbb terjah beLog FakhRuru ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru