Sunday, July 3, 2011

11
Little Secrets

Tutorial : Background Pada Post Title

Salam 1 Malaysia (^_^)v


We are back with my gebabOom tutorial..!!  *dia dah syok sendiri dah* (_ _!!  Hari tue saya ada ajar korang-korang buat Border Pada Post Title, kan? Ok, kali ini jom kita belajar buat Background Pada Post Title pulak (^_^)v


PROSEDUR

  • DASHBOARD --> DESIGN --> EDIT HTML
  • Klik pada EXPAND WIDGET TEMPLATES
  • Tekan CTRL + F and search for this code :-
.post h3 {
@
h3.post-title {
@
h4 }

  • Dah jumpa? Copy code di bawah ini & pastekan di bawah code .post h3 { atau h4 }
border:0px dashed #cc99cc;
text-align: center;
margin:.5em 0 .5em;
padding:0 0 4px;
font-size:140%;
font-weight:normal;
line-height:1.2em;
background:url(URL BACKGROUND);
color:$titlecolor;
}

  • Untuk korang-korang yg cari code ini h3.post-title {, korang-korang copy code di bawah ini & pastekan di bawah code tersebut
border: 3px solid #C0C0C0;
background: url(URL BACKGROUND);

  • Tulisan yg berwarna MERAH tue, sila gantikan dengan URL background gambar yg korang-korang nak
  • Pape pun, PREVIEW dulu okay
  • Kalau dah jadi, baru klik SAVE (^_^)v

Bagi korang-korang yg mempunyai background post title sama dengan background post entry, sila buat tutorial ini dulu, then baru buat Tutorial Border Pada Post Title (^_^)v

"SELAMAT MENCUBA"


P/S : sikit-sikit, lama-lama jadi bukit XD

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

11 comments:

Mieyha Eymma said...

x jumpa lah first kod tu..
help please ...

Fakhruru said...

lagi dua code tue ada jmpa x?

NeeM said...

semua kod tu x jumpa...
camne ni?

Mieyha Eymma said...

semua kod tu x jumpa jugak... :(

Fakhruru said...

mmmm...
myb sbb tmplte korng kot
bknnya tmplte classic
nti sya tgok cmne k klu2 ada idea dpt bntu

Mieyha Eymma said...

terima kasih :)

Cik Jingga said...

singgah jap..
smua dh jumpa dh letak.. tp xboleh pun..
preview kuar invalid variable bla bla bla..

Fakhruru said...

@Cik Jingga
cuba lgi ^^

irna suraya karim said...

tige tige kod takde . :(

Fakhruru said...

@irna suraya karim
ye ker.. slaluenya klu gna tmplte dri comp mmg kod2 nie xdk..

nur aqilah makri said...

dia kena tmplte classc sja ka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru