Thursday, November 22, 2012

3
Little Secrets

Resepi : Spaghetti Carbonara Bujang

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Hye uolss!! Chef beLog Fakhruru in the house!! Put your hands up! Put! Put! Put! Put your hands up! Yeahhh!! (^___^)/


Oyeahhh!! AWESOME!! Like that!! (^__^)v  Ok, dah! Penat loncat-loncat! Resepi tak dapat, penat yang dapat karang (-.-)"  Hari ini Chef beLog FakhRuru nak perkenalkan lagi satu resepi kepada uolss semua.. Excited tak? Daaa~ Like I care.. Hohoho~


See gambar di atas? Konpem lar uolss dah tahu pekebendanya tue, kan.. Masakan yg penuh dgn kasih sayang tau.. Hohoho~ Alaaa, nama tak canggih meletOops mana pun, "SPAGHETTI CARBONARA BUJANG" Ahakz!! Of course lar nama wajib ada bujang, dah still bujang.. Kalau dah kawin, letak lar spaghetti carbonara kawin.. Kelazz uolss!! *motif nak mention still bujang*  Lagi pun cara masak spaghetti nie main campak-campak jer apa bahan yg ada.. Faham-faham jer lar bila orang bujang masak.. Tapi uolss, rasanya meletOops, okay! (^__^)v

Sebelum tue, korang-korang sila click sini dulu utk info lebih lanjut --> SINI & SINI


BAHAN-BAHAN


  1.  Spaghetti *dah nama pun spaghetti, tak kan uolss nak letak beras*
  2. All Spice/All Herb
  3. Daging Lembu/Ayam Kisar Ramly - dihancurkan
  4. 1 Tin Sos Carbonara PREGO
  5. 1 Tin Cendawan Butang - potong 2/4
  6. Marjerin/Planta
  7. MAGGI Secukup Rasa
  8. 2 Biji Tomato - potong halus
  9. Cili Boh - bagi rasa pedas sedikit
  10. Bawang Putih - potong halus
  11. Mayonis - utk menambah kelemakkan rasa

PROSEDUR MEMASAK

  • Of course lar bahan utama kena ada.. Panaskan air dalam periuk bagi mendidih
  • Masukkan spaghetti uolss
  • Taburkan sedikit garam dlm air mendidih tue utk mngelakkan spaghetti uolss rasa tawar & melekat
  • Bila dah rasa betul-betul masak, sila toskan airnya & letak dlm mana-mana bekas..
  • Sekarang weolss ke bahagian sos spaghetti pula -->




  • Tumis bawang putih bersama mentega dengan API PALING SLOW.. Kuat sangat nanti hangus lar pulak uolss punya bawang putih
  • Masukkan daging kisar yg telah dihancurkan & tumis sehingga keluar minyak.. AMARAN: JANGAN BAGI DAGING BERKETUL
  • Masukkan sedikit air untuk mengelakkan daging daripada melekat
  • Kemudian, campakkan aja tomato yang telah dipotong halus


  • Masukkan juga 2-3 sudu besar cili boh utk menambah rasa kepedas-pedasan
  • Kemudian, masukkan pula 2-3 sudu besar mayonis utk menambah rasa kelemakkan.. Kalau uolss takut gemuk, tak perlu lar yek
  • Masukkan serbuk all spice/all herbs secukup rasa
  • Dan part paling penting, jangan lupa sos Carbonara Prego uolss.. Campakkan aja 1 tin tue


  • Masukkan serbuk MAGGI secukup rasa
  • Dan juga masukkan cendawan butang uolss yg telah dipotong cantik-cantik itu.. Kalau rasa sos uolss pekat, masukkan aja sedikit air cendawan tue
  • Kacau + masak sehingga betul-betul masak.. Maka siaplah sos spaghetti uolss! (^__^)v
  • Makanlah bersama orang-orang tersayang seperti iolss makan bersama orang tersayang iolss.. Tetttt!! (^__^)v

.....SELAMAT MENJAMU SELERA.....
(^__^)v


P/S: bila lar orang kesayangan nak masak lagi nie...

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

3 comments:

♥qieeun♥ said...

incik chef ape beza antare cabonara n bolognese?bukan ke cabonara tu yg sos dia wane putih(cheese)? mohon jawab.hehe. anyway.. sedap jugak spagheti tuu. :)

Fakhruru said...

@♥qieeun♥
hahaha!! aah, mmg crbnara sbnar wrna ptih pon.. tp ini phm2 lar bla org bujang buat + men campak2.. mcm2 bhn chef campak.. btkar lar kaler sos dia skit, tp rsa dia still carbonara sbb gna sos prego carbonara.. warna sos tolak tepi la.. hahahaha!! harap soklan terjawab =P

Don't Afraid to Try said...

Gedik btl poohtu..

Jln2 sini tgk resepi carbonara..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru