Friday, May 4, 2012

2
Little Secrets

Tutorial : Tukar Font Page Kepada Century Gothic

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab sayang*


Setelah berkurun lama Hias-Hias beLog berehat, kembali semula dgn muka tak malunya.. Hohoho~ =P  Kali ini nak tunjuk kat korang-korang camne nak tukar font page kepada font CENTURY GOTHIC.. Macam mana pula font Century Gothic tue? Macam yg korang-korang tgh nampak sekarang nie lar, dpn mata korang-korang jer kot.. Tak nampak? Pendek umur =P

Kalau nak senang, memang pergi dekat Customize Template tue lar.. Tapi macam saya, tak ada font Century Gothic kat situ.. Jadi, terpaksa lar buat cara yg lebih complicated (_ _!!


PROSEDUR

  • Dashboard --> Template --> Edit HTML
  • Tekan CTRL + F serentak & try search for this word
"Page Text"

  • Korang-korang akan jumpa code seperti ini
<Group description="Page Text" selector="body">
<Variable name="body.font" description="Font" type="font"
default="normal normal 15px Century Gothic, Century Gothic, Century Gothic, Century Gothic, Century Gothic" value="normal normal 16px Century Gothic, Century Gothic, Century Gothic"/>

  • Kalau korang-korang tak jumpa, cari sendiri lar code yg serupa seperti itu.. Bahagian-bahagian atas sekali jer, tak perlu nak scroll sampai ke bawah (^__^)v
  • Dah jumpa, korang-korang akan nampak yg warna MERAH tue ada pelbagai jenis font.. Just change semua kpd Century Gothic
  • Kalau nak adjust saiz dkt post, just tukar yg warna PURPLE tue aja..
  • Dah siap semua, preview lar dulu
  • Kalau dah jadi, baru save.. Kalau tak, cuba lar lagi sampai jadi.. Kalau tak juga, cari lar tutorial lain.. Hahahaha!! =P

"YOU CAN HAVE EVERYTHING IF YOU PUT EFFORTS ON IT"

P/S : saya akan cuba selagi saya mampu menghadapinya~

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

2 comments:

Hasya Student said...

thx for your tuto kesian kat kau sbb x dek org komen newbie ke? nampak cam x .. tak pe lah .. the best tuto for me!

Fakhruru said...

@Hasya Student
hahahaha!! thanks.. dh lma dh ngn beLog nie, tp dulu xaktiv sgt.. skrng bru start nk mbngun.. hohoho!! ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru