Thursday, December 1, 2011

6
Little Secrets

Tutorial : Buat Page Untuk Menu Tab

Salam Tutorial (^__^)v


Excited t'lebih sekajap sebab dapat request tutorial drp pelawat beLog FakhRuru yg cute miut macam tuan punya beLog (_ _!!  Request drp Arefiq yg b'bunyi :-

"salam , nak tanye , nak buat list tutorial2 camne??..pas2 bile org lain tekan link pergi ke list tersebut..tekan link pergi tutorial,dah tahu...cume nak buat list jew...tolong erk..please.."

Actually pada mulanya kurang paham sgt apa yg tuan empunya request nie nak.. Selepas dikaji dibedah dicuci ayat tersebut dgn teliti, rasanya si Arefiq nie nak tahu macam mana nak buat benda alah nie kot :-


Benda alah ini dikenali sbg Page Menu.. Betul tak Arefiq? Betul tak? Kalau tak betul pun, saya tetap nak buat tutorial ini jugak.. Hahaha!! *gelak jahat* XD


PROSEDUR

  • Memandangkan saya menggunakan Blogger's New Look, korang-korang pergi ke Dashboard --> Post List --> Page
  • New Page --> Blank Page


  • Nanti akan keluar macam ini pulak :-


  • So, korang-korang letak lar nama page & list-list tutorial atau apa sahaja list yg korang-korang nak.. Yg penting, jgn lupa linkkan list-list tersebut, okay..
  • Dah siap semua, just preview dulu or savekan terus
  • Kalau nanti nak tambah list lagi, korang-korang just pergi balik dekat page tue & klik EDIT
  • Tamat sudah tutorial kali ini (^__^)v
.....................................................

Selamat mencuba korang-korang semua.. Kepada si Arefiq, kalau tutorial ini tidak menepati citarasa anda, sila lar tinggalkan jejak okay.. Hehehe~ (^__^)v

"MALU BERTANYA SESAT JALAN"

P/S : mencuba utk tidak terlalu b'emosi XD

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

6 comments:

muhd danial haiqal said...

tk faham la...

Fakhruru said...

@muhd danial haiqal
sowie.. baru pwsan nk kmas kini.. so, dah pham ker tak?

Nia Hunny said...

sy punya xblh wt pn sb link 2 xde...

Fakhruru said...

@Nia Hunny
link yg mna?

missaries82 said...

salam..
thanks for the tutorial. sy dah cuba. semua menjadi cuma saya pelik kenapa perkataan Home tue tak appear sedangkan yang lain semua ada.plz advice.
tq in advance.

missaries82 said...

thanks for the tutorial. mudah dan sedang faham. saya dah cuba dan semua jadi cuma Home tu tak appear. yang lain semua ada. plz advice. tq in advance...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru