Saturday, October 8, 2011

11
Little Secrets

Tutorial : Post Title Bergerak

Salam deco-deco (^__^)v


Hari ini saya nak ajar korang-korang buat satu benda special dekat beLog korang-korang semua.. Nak tau apa dia? Nak tak? Nak? Tak? Bayar singgit dulu... Hohoho~ (^__^)v

Korang-korang ada nampak tak setiap title entri post saya bergerak-gerak macam kereta api.. Hah! Tomei + kacak kan macam tuan empunya beLog ini (_ _!!  Sebelum korang-korang tolong angkat bakul tuan empunya beLog nie, jom terjah tutorial kali ini dulu! (^__^)v


PROSEDUR


  • Dashboard --> Design/Template --> Edit HTML --> Expand Widget Template
  • Takan CTRL + F and search for this code :-
<b:includable id='post' var='post'>


  • Dah jumpa kan? Di bawah code korang-korang cari tadi, korang-korang akan nampak code macam nie, kan? Ada kan?
<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3>
</b:if>


  • Then korang-korang copy dulu code di bawah ini :-
<marquee direction='left'>

</marquee>
  • Dan pastekan di tempat-tempat tertentu. Contoh adalah seperti di bawah ini :-
<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<marquee direction='left'><h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3></marquee>
</b:if>
  • Apa-apa pun, sial PREVIEW dulu.. Takut-takut tak jadi pulak.. Nanti korang-korang salahkan saya pulak.. Huhuhu~
  • Then, SAVE (^__^)v

Sebarang pertanyaan, silalah malu-malu untuk bertanya =P  Dah jadi, beritahu lar yek (^__^)v

"TAKE ONE STEP AT A TIME"

P/S : puas meraikan orang-orang yg berkonvo (^__^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

11 comments:

amira gurlz said...

Thanks jadi:)

Fakhruru said...

good to hear that.. hehe!! XD

Mieyha Eymma said...

dah jadi.. time kasih.. :D

Fakhruru said...

same2~ snang ati dpt bntu ^^

KKwangie ♥ said...

Thanks ! :D x

Fakhruru said...

most wlcome ^^

Firzanah Fallice97 said...

knapa sya x jdi, nsib bek sya buat preview dlu..tpi sya nk buat la...

Fakhruru said...

@Firzanah Fallice97
awk gna tmplte sndri ker? ke amik mna2 dri tenet?

Firzanah Fallice97 said...

sorry lmbt reply, finally jdi jugak, tpi sya tgk template...thnxs yup...

Fakhruru said...

@Firzanah Fallice97
glad to hear dat sbb jadi.. ok, no prob!! ^^

sentuhanurani said...

thanks! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru