Friday, September 16, 2011

5
Little Secrets

Tutorial : Open New Tab

Salam Hari Malaysia (^__^)v


Dah lama tak update beLog kerana kemalasan diri yg sangat kacak ini (_ _!!  Ok, fine.. Tak perlu nak annoying sangat.. Kalau saya pun dah rasa annoying, korang-korang apatah lagi.. Hahaha!! XD  *paku diri sendiri nampak*

Turorial kali ini ringkas ajer.. Kita belajar macam mana nak buat bila tetamu-tetamu beLog datang terjah beLog korang-korang, bila tetamu-tetamu beLog klik mana-mana link dekat beLog korang-korang, terus TERopen new tab @ new window.. Saya sangat suka bila beLog-beLog yg saya terjah ada benda ini.. Senang sikit, tak perlu lar saya nak susah payah klik sana sini (^__^)v


PROSEDUR

  • Dashboard --> Design --> Add a Gadjet --> HTML/Java Script
  • Copy code di bawah & pastekan di ruangan HTML/Java Script
<!-- code for turning all non-blog links to new page links -->
<script type="text/javascript" language="javascript">
var arr = document.getElementsByTagName("a"); //get all links in the page
for(var i = 0; i < arr.length; i++)
{
if(arr[i].href.indexOf("Your URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
&& arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
arr[i].target = "_blank";
}
</script>

  • Dah? Apa lagi, klik lar SAVE & lihatlah hasilnya (^__^)v

"LIVE LIFE TO THE FULLEST"

P/S : Yes! Jengking Merah dah sampai.. Masa utk kL saya yg punya.. Hahaha!! XD

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

5 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru