Pages

Friday, August 2, 2013

Resepi : Biskut Sarang Semut

Assalamualaikum (^___^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Memandangkan rumah Chef nie byk sangat semut, jadi Chef dgn baik hatinya buat lar sarang utk semut-semut itu. Tak ade lar mereka berselerak merata tempat nanti. Ada juga tempat berlindung. Ahakz!

Ok, melalut! Satu lagi resepi Chef nak share dgn uolss semua. Mudah + simple, tapi cara Chef remeh-temeh sikit. Nak tahu remeh di mana? Hehehe! Sila tengok resepi ini (^___^)v

BAHAN-BAHAN
  • 250g butter - Chef pakai buttercup
  • 100g gula halus/gula kastor
  • 350g tepung gandum (diayak)
  • 100g tepung jagung (diayak)
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu kecil esen Vanilla
  • Pewarna kuning
  • Coklat rice (hiasan)


PROSEDUR MEMASAK

  • Butter & gula dipukul sehingga kembang dgn menggunakan mixer

  • Bila adunan butter & gula sudah kembang semangkuk dgn eloknya, masukkan pula kuning telur & esen vanilla
  • Pukul kembali adunan tersebut

  • Adunan dah sebati semua, baru masukkan tepung gandum & tepung jagung yg diayak tadi sedikit demi sedikit, dan gaulkan
  • Masukkan lagi tepung, dan gaulkan sehinggalah tepung uolss habis & adunan menjadi doh ala-ala plastesin gitu
  • Letakkan sedikit pewarna kuning kerana adunan uolss nampak pucat sikit, tak cantik

  • Kalau ikutkan resepi asal, kena simpan adunan uolss dalam peti sejuk selama 2-3 jam sebab uolss nak parut
  • Tapi Chef dah tak sabar, terus ambil penapis besi yg besar & tekan adunan sedikit demi sedikit sehungga lar jadi yg macam gambar kat atas tue
  • Lagipun dapur Chef tak ada pemarut, terpaksa pakai cara old school. Huhuhu~
  • Disitu lar Chef maksudkan remeh-temeh.. Sentap jadi-jemari Chef uolss kena paksa tekan (-__-)"

  • Kemudian cedukkan sahaja adunan yg ditekan tadi ke dalam paper cup
  • Taburlah coklat rice diatasnya sebagai hiasan
  • Uolss bakar pada suhu 160'C dlm 10-15minit sahaja
  • Dan hasilnya --->
.
.
.
.
.


WALAWEE uolss! Meletops! Sedap mata memandang, sedap lagi rasanya! Eh! Hahahaha!! (^___^)v Senang jer kan? Kalau rumah uolss ada pemarut, letak adunan dlm peti sejuk & kemudian parutkan. Itu lebih senang. Chef suka yg complicated sikit. Hehehe!

Nak rasa betapa sedapnya, sila lar datang ke rumah. Itu pun kalau masih ada lagi lar, takut-takut semut bawa lari sarang dia nanti. Hohoho! Sedia utk menerima sebarang tempahan! Ahakz! *tgn di bahu, mata pandang atas* SELAMAT MENCUBA uolss!

Happy beLogging daripada beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -
(^___^)v

5 comments:

  1. Belum buat biskut lagi. Nanti boleh cuba resepi ni. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  2. perghh... leh terliur ni kalo duk tngok time pose.. haha

    ReplyDelete
  3. pergh Chef...suka ai ..hahaha..teringin nak buat tapi kalau remeh sangat, saya datang umah chef je la ya..hahaha

    ReplyDelete
  4. @Ainim Suju
    remeh tu sbb cara Chef.. hehe!!

    jmput2 dtg ^^

    ReplyDelete
  5. my favorite cookies ever

    thx for the recipe ^^

    ReplyDelete