Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*
Hye hye uolss!! Jumpa Chef lagi dalam RuruLicious Corner! Kali nie Chef nak sharing satu lagi resepi yg sangat-sangat senang.. Kenapa senang? Rasanya segala bahan-bahan yg diperlukan dah wajib ada kat setiap rumah.. Lihatlah PUDING KARAMEL KUKUS CHEF FakhRuru -->
Hidangan : 10 - 15 bekas
BAHAN-BAHAN
- 1 Cawan Gula
- 1/2 Cawan Air - utk karamel
- 1 Cawan Air - utk adunan puding *tak nak letak pun tak apa, effectnya nanti kurangkan masa kukus yek*
- 5 Biji Telur
- 1 Tin Susu Cair
- Esen Vanilla
PROSEDUR MEMASAK
- Tuang gula di dalam kuali/periuk & hanguskan ia dgn menggunakan api yg SEDERHANA
- Bila gula dah bertukar keperang-perangan, baru masukkan 1/2 Cawan Air & kacau laju-laju agar tidak berketul
- Padamkan api
- Tuangkan gula hangus tersebut di dalam bekas yg uolss sediakan mcm Chef guna tue
- Jangan lar tuang semua gula dalam 1 bekas.. Ingat nak buat puding gula hangus ker? (-__-)"
- Pakai jer 1 sudu besar utk 1 bekas
- Dah siap, biarkan sejuk dalam suhu bilik & we'olss ke step seterusnya pula
- Pecahkan 5 biji telur & pukul ala-ala manja jer.. Asalkan telur kuning pecah & sebati
- Kemudian uolss panaskan 1 Tin Susu Cair dgn api yg sederhana
- Masukkan 3 Sudu Besar Gula + 1 Cawan Air ke dalam Susu Cair yg dipanaskan tadi
- Kacau utk melarutkan gula tersebut & padamkan api
- Baru tuangkan Susu Cair yg dipanaskan bersama Gula tadi ke dalam Telur yg uolss pukul manja-manja tue & kacau bagi sebati
- Tapiskan adunan tersebut agar tiada sebarang benda asing
- Barulah tuangkan adunan Susu + Telur + Gula ke dalam bekas gula hangus yg uolss letakkan tadi
- Ikut sukatan uolss lar berapa banyak uolss nak letak.. Ada Chef kisah! Ahakz! =P
- Kukus dalam tempoh 20-30 minit
- Kalau puding uolss masih lagi cair tak pejal-pejal, tambahkan lagi masa kukus sampai lar uolss rasa puas hati sebab weolss masukkan air, so adunan cair, nak tunggu pejal-pejal mmg ambil masa sikit
- Al-maklumlah, adunan tak letak tepung or what so ever.. Hanya bergantung kepada telur sahaja utk menjadi pekat
- Dan hasilnya -->
.
.
.
.
.
Oh My Gucci! Very the lembut-lembut uolss!! Rasa? Jangan cakaplah! Speechless!! My sister minta resepi & my mom suruh buat lagi.. Boleh nampak tak sedapnya sampai ke mana? Ahakz!! =P
So, simple jer kan? Chef harap uolss berani utk buat Puding Karamel Kukus AWESOME Chef FakhRuru nie yek *aiyoo! nama bukan main nak panjang* Okay, Chef nak pergi prepare resepi lain pula yek.. See uolss again in RuruLicious Corner! Muax! (^___^)v
...ARIOS AMIGOS...
(^__^)v
nampak sodapppppp.
ReplyDeletethanx che rururururu
p/s : sila perhati betol sblm post, ad typoooooooooo. ;p
@ab
ReplyDeleteaiyoo!! typoo tang mna plk nie? hohoho!! welkem2 cik ecang!
sedappp tp takleh nak makan, dietttttt.... srry chef gemen :(
ReplyDelete"Masukkan 3 Susu Besar Gula + 1 Cawan Air ke dalam Susu Cair yg dipanaskan tadi"
ReplyDeletesusu besar gula?
ok.... ;p
Perghhhh si Kachak bertukar jd cheff pulop..hehe..terbaekkk lah..nama resepi pong dh meletop u'olls..Puding Karamel Kukus AWESOME Chef FakhRuru kena try neh..danke sehr fuer die recipe...hihi :D
ReplyDelete@Paly
ReplyDeletehahahaha!! xpe2, thn nfsu tue.. len kli leh mkn ^^
@ab
ReplyDeleteaiyoo!! hahahaha!! nmpk jer typoo org yek.. cit!! >.<
dh btulkn dh =P
@Seneorita Baharin
ReplyDeletehahahaha!! ktanyaaaa~ uolss wjib try tau! nti uolss xleh tido mlm gtue.. ahakz!! (-__-)"
bitte sehr!
sedapnye...boleh try repei chef ni..tenkiu sudi kawan aini..
ReplyDelete@Aini Yunus
ReplyDeletetry2!! hohoho!! no problem n most wlkem!! ^^
katanyaaa kannn, petang ni jgk nak try u'olls, kalo tak jadi siap chef Fakhruru yg sgt AWESOME ni kan...hehehe :P :D
ReplyDelete@Seneorita Baharin
ReplyDeleteahakz!! klu jdi AWESOME tu op cose lar i'olls pnya tips.. klu tak jadi tu slah uolss lar.. hahahaha!! >.<
sekarang ramai lelaki jadi chef kan.. terbaikk!
ReplyDelete@fadzasraf :)
ReplyDeletelelaki pon kna lar jgk tror di dpur.. leh bntu2 wife nanti.. hohoho
Wah...senangnya. Tengok gambar pun dah nampak sedap..Nak try lah. Terima kasih share chef. hehe.
ReplyDelete@Nurul Aini
ReplyDeletesame2 kasih!! try2, jgn xtry! ^^
awas awak Fakhrul, kena bedal ni..so siap resipikan ni kes nak suruh buat ni..hehehehe tersangatlah sedap tu..
ReplyDelete@Etuza Ezawarna
ReplyDeletehahahaha!! buat2, jgn xbuat! ^^
pergh tarbet spring..hntr sini sikit
ReplyDelete@Nadia Johari
ReplyDeletehehehe!! (^__^)v
erkk... mte ku yg silap ke? esen vanila nk watpe?
ReplyDelete@ct hanizah abdul aziz
ReplyDeleteutk menaikkn bau adunan jer.. xnk ltak pon xper
nampak gebu je caramel ni...
ReplyDelete@Mooniqueen
ReplyDeletesbb ltak air, tp kna lma jgk lar msa kukusan dia
Saya dh tru buat tp x jadi mcm cheft. Jadi belubang. Nape ye.
ReplyDelete@heartofmine
ReplyDeleteada 2 sbb
1) bila kukus tue, xttup.. jdi air kukus tu jtuh mnitik ats adunan, sbb tu blubang2
2) adnan hnya ltak tlur jer, xltak air
puding roti caramel yg sy buat pn sma je adunan n bahan nya..cma tmbah bbrp slide roti.....tOing!!!
ReplyDelete@Butter Scotch
ReplyDeletetmbh roti lgi sodap lar n cpt msak ^^
diminta lain kali tulis menggunakan bahasa yang proper . mak saya complain tak faham tulisan
ReplyDeleteAdmin, saya baru try resepi chef td. Masa kukus tak pejal pejal2 so saya kukus sampai lebih kurang 45 minit then tk pejal gak mcm gelabah terus masukkan dlm fridge..now mcm tk "puding" pun. Kat mana silap saya ?
ReplyDelete@diebadiebot
ReplyDeletebrpa byk ltk air?
Nak tryyyy!! Thanks chef!
ReplyDeleteNak tryyyy!! Thanks chef!
ReplyDelete@Bibie Faizura
ReplyDeleteselamat mencuba! ^^
knp gula tu jd keras chef???
ReplyDeleteknp gula tu jd keras chef ?
ReplyDelete@pur blanca girl ^^,
ReplyDeleteltak jer air trus kco laju2, pkai api yg sdrhna mla2
sedappp nyeee . tolong buatkan satu bolehh ?? heee
ReplyDelete@✿ Hasnie Adda ✿
ReplyDeleteboleh2.. dtg lar rmah.. hehe
Adunan nih tok brape org makan chef ?
DeleteKt cara2 atas terlupa letak asen vanila la... sy buat pn sampai terlupa letak... puding bau telur kuat...
ReplyDeletetme masak susu tuh kena tuggul berketul ke?sebab tme dia xberketul lag cmpur dgn gula hangus xjad 2 layer..bila tunggu susu 2 berketul bwu jad 2 layer..ad tips tak?
ReplyDeleteNak try esok for sungkai ( buka puasa ). Tqvm chef Ruru
ReplyDeleteErmmm look delicious... Wanna try it for sungkai.. (Buka puasa) tqvm chef Ruru..
ReplyDeleteTelur tu pukul pkai pemukul tgn or blend jer..
ReplyDeleteMaaf..nk tny la..telur tu pukul pkai mixer..pmukul tgn or gune blender jer..sbb pnh buatvpkai blnder..x cantik..lmbek sgt..cam x msk betul.. :(
ReplyDeleteTelur tu pukul pkai pemukul tgn or blend jer..
ReplyDeleteAdunan nih tok berapa org makan chef ?
ReplyDeleteAdunan nih tok berapa org makan chef ?
ReplyDeleteKalau nak buat dalam loyang yang besar tu? Terus tuangkan semuaaaaa gula hangus tu ke? Ke lain sukatannya
ReplyDeleteNk try dulu... tp ramai buat x jdi tu.. td komen pmbaca kata kukus 45 minit pun x pejal jgk knp?
ReplyDeleteNk try... tp knp ada sebilangan pmbaca yg buat x jd.. td komen pbaca kta dh kukus 45minit tp x pejal2 jgk knp?
ReplyDeleteChef. Bekas apa yg chef tuangkan gula hangus tu ? Pastu kukus gne bekas tu jugak ke ?
ReplyDeletesalam..nak tanya. bila nak kukus tu perlu tutup tak tupperware tu??
ReplyDeletenampak sedap sgt nak cuba...=)
www.mummysayf.blogspot.com
Kalau gune susu semi skimmed ganti krimer tu ok x? Susah nak cari krimer cair kat sini.
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteKlu gune susu semi skimmed ok x? Sbb susah nak cari krimer cair area sini. Btw, happy Ramadan
@Siti Nor Salwa Che Lah
ReplyDeletexprlu msk dgn bktul pun, gna api slow jer.. gula hngus tu, bila dh msuk dlm bks, biar sjuk skjp.. nti jdi lar 2 layer
@deezulaikha
ReplyDeletemost welkem.. slmt bpuasa ^^
@qaseh afida nadiah
ReplyDeletesya pkai tgn jer
@ummi nordin
ReplyDelete10-15 bks yg sya guna tue
@sharamli
ReplyDeletexprlu byk sgt, smpai pnuh bwh loyang tue.. ikut awk nk mnis mcm mna
@blackbird fly
ReplyDeletepkai bks yg sma jer
@fuzza nissa
ReplyDeletebetter tutup sbb xnk bgi wap air msuk
@-Z-
ReplyDeleteboleh kot, cuba lar
Nak cuba ptg nie....lalalaal
ReplyDeleteNak cuba ptg nie
ReplyDeleteHi... Thanks sebb kongsi resepi.. Semalam dah try dah.. Sirius sedap and jadi.. Cantek and lembut je... Rase superb la...
ReplyDeleteHi... Thanks sebb kongsi resepi.. Semalam dah try dah.. Sirius sedap and jadi.. Cantek and lembut je... Rase superb la...
ReplyDelete@miss young
ReplyDeleteall the best! ^^
@RIDZUAN WANZ
ReplyDeleteye ker.. wahh!! thniah2!! wat lgi yek ^^
nak try buat lh,hihu..sdap je nmpk...
ReplyDeletechef esen vanila tu tang bile nk letak....huhuhuhu
ReplyDeleteChef - Bahan Esen vanilla tang bila nk letak nye... huhuhu
ReplyDelete@shikin leck
ReplyDeletebla dh cmpur susu dgn tlur tue, ltak lar esen vanila
@Fakhruru
ReplyDeletechef..1 cwn air tu agk2 bp ml?
chef..1 cwn air tu agk2 brp ml ya?
ReplyDelete@Myra Mael
ReplyDeletearound 200-250ml
kenapa gula say tak jadi warna coklat ye ???
ReplyDelete@bEll~ssi :)
ReplyDeleteawk msak cmne?
Comell lah belog nih..suka sgt.. plus puding pun cute miut jer..nak trai buat jg lah..blh buat hidangan utk berbuka puasa..hihi :)
ReplyDelete@Diana Zin
ReplyDeletethanks! =)
buat jgn xbuat, nti antr dkt sya skit ^^
kenapa gula saya keras ? warna pulak tak pekat mcm tu pon . kukus setengah jam pon x keras2 lagi...saya dah ikut semua nya , dah gaul laju2..series sedih + kecewa sangat... :'(
ReplyDelete@ieyma Chance
ReplyDeletemm.. xtau lar nk ckp cmne.. klu xkras2, kkus jer lgi lma2..
chef kalau nk letak tepong kastad time bila nak letak yer? byk mana yer?
ReplyDelete@propcat99
ReplyDeletemsuk wktu pnskn ssu tu pn xper, dlm 2-3 sdu jer
Boleh kukus guna bekas plastik ke.
ReplyDeleteBoleh kukus guna bekas plastic tu ke? bekas besar mana tu
ReplyDeleteBoleh ke kukus dgnvbekas plastik
ReplyDelete@bondazara
ReplyDeleteboleh ajaa.. sya pon pkai bks plstk jgk
Lupa letak esen vanilla... Uuwwaaa bau telor
ReplyDeleteLupa letak esen vanilla... Uuwwaaa bau telor arrr
ReplyDelete@immyzaa abd aziz
ReplyDeletehaha!! sya pon kdang2 lpa ltak jgk =P
Bila nak letak esen vanila ye?
ReplyDelete@cytot ketot
ReplyDeleteltak jer tyme cmpur ssu ngn tlur tue
thank you for sharing this recipe :).
ReplyDeletethank you for your sharing.. :)
ReplyDeleteHi..i dh cb puding u tempoh hari..mmg sedap.and now ade customer nak order kt i then i guna ur recipi.cuma i kurangkan sebiji telur to make it more soft sbb i suka yg sgt2 lembut cam puding Jepun tu..hehee...anyway thanks for ur recipi..mmg menjadi sgt2.
ReplyDeleteBoring x jdi...hmmmm😓😓
ReplyDeleteNampak macam sedapp ..
ReplyDeleteNAK TRY..
ReplyDeleteBTW..SAYA ADA BUAT GA..JOM LAH JOIN...
dah buat dah.. best sangat..
ReplyDeleteTpi part paling mencabar masa panaskan gula..
Tq for the resepi
salam..akk izinkan sye tag resepi n pic tuk tatapan dlm fb blh ..Tq..
ReplyDelete@Iesyachan
ReplyDeleteok, glad to hear that.. dh byk cstomer ordr tu jgn lpa kte plak yek.. hahahaha!! =P
@thetroublemaker
ReplyDeletea'ah, itu mmg mncbar.. nk bgi hngus btoi2 tu
@ujie
ReplyDeleteboleh2!! tp sya bkk akk ok, tp abg.. hehehe =P
Saya dah try chef,untuk pertama kali, terus menjadi.. alhamdulillah chef.. sedap. Thanks chef!
ReplyDeleteSaya dah try chef,untuk pertama kali, terus menjadi.. alhamdulillah chef.. sedap. Thanks chef!
ReplyDelete@Cahaya Elit
ReplyDeletewah! thniah! leh pos sni skit lar cmtu.. hehehe!! =) most wlkem
sedapnyee
ReplyDeletesedapnyee
ReplyDeletesedap nmpk, nnt sy nak try.. tq chef share resepi.. blog chef ni comei la :)
ReplyDeletehari ini my mom buat puding ni.............so, i know this will be awesome........thanks!!!!!!111
ReplyDelete@Hana Ryung
ReplyDeleteklu cba buat lgi sedap!! hehe
@Aliya Adrus
ReplyDeletethanks! ^^
@Nur Najihah Nasuha
ReplyDeleteur welkem ^^
Assaalamulaikum,nak tanya,bekas tu besar mane ye ? Saiz bekas mcm bekas tau fu fa tu ke ?
ReplyDelete@nur syazwin
ReplyDeletewa'lam..
klu bks yg sya pkai tue mcm dlm gmbr tue, kcik lgi drp bks tau fu fa.. mcm bks puding/agr2 org bgi dkt knduri kwen
Byk mne cheff nk ltk esen vanila 2???
ReplyDeleteCheff..esen vanila 2 nk ltak byk mne???
ReplyDeleteByk mne cheff nk ltk esen vanila 2???
ReplyDeleteCheff byk mne esen vanila 2 nk ltak???
ReplyDelete@Nur Akma
ReplyDelete1 tdung kcik esen vnila tu pon dh ckup
atau
1 sudu teh
sedapnya nampak .. nak try lahhh ^^
ReplyDelete@Nilam syapina
ReplyDeletehahaha!! slmat mncuba yek, dh siap smua gtau chef yek
Nak taye..asen vanila 2 nak letak time ble...xde pin chef ckp ble nk ltk acin vanila dlm procedure ni..Please help mee..
ReplyDeleteSalam chef...nak taye...esen vanilla 2..time ble masok kan ye chef...xde pon explain gune esen vanilla dlm procedure ni chef...please help me..hehehe
ReplyDelete@Farah Ain
ReplyDeletebila adunan dh d cmpur dgn telur tu, ltak jer lar asen vanila sama