Pages

Friday, March 8, 2013

Resepi : Puding Karamel Kukus

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Hye hye uolss!! Jumpa Chef lagi dalam RuruLicious Corner! Kali nie Chef nak sharing satu lagi resepi yg sangat-sangat senang.. Kenapa senang? Rasanya segala bahan-bahan yg diperlukan dah wajib ada kat setiap rumah.. Lihatlah PUDING KARAMEL KUKUS CHEF FakhRuru -->


Hidangan : 10 - 15 bekas

BAHAN-BAHAN
  • 1 Cawan Gula
  • 1/2 Cawan Air - utk karamel
  • 1 Cawan Air - utk adunan puding *tak nak letak pun tak apa, effectnya nanti kurangkan masa kukus yek*
  • 5 Biji Telur
  • 1 Tin Susu Cair
  • Esen Vanilla

PROSEDUR MEMASAK
  • Tuang gula di dalam kuali/periuk & hanguskan ia dgn menggunakan api yg SEDERHANA
  • Bila gula dah bertukar keperang-perangan, baru masukkan 1/2 Cawan Air & kacau laju-laju agar tidak berketul
  • Padamkan api

  • Tuangkan gula hangus tersebut di dalam bekas yg uolss sediakan mcm Chef guna tue
  • Jangan lar tuang semua gula dalam 1 bekas.. Ingat nak buat puding gula hangus ker? (-__-)"
  • Pakai jer 1 sudu besar utk 1 bekas
  • Dah siap, biarkan sejuk dalam suhu bilik & we'olss ke step seterusnya pula

  • Pecahkan 5 biji telur & pukul ala-ala manja jer.. Asalkan telur kuning pecah & sebati
  • Kemudian uolss panaskan 1 Tin Susu Cair dgn api yg sederhana
  • Masukkan 3 Sudu Besar Gula + 1 Cawan Air ke dalam Susu Cair yg dipanaskan tadi
  • Kacau utk melarutkan gula tersebut & padamkan api

  • Baru tuangkan Susu Cair yg dipanaskan bersama Gula tadi ke dalam Telur yg uolss pukul manja-manja tue & kacau bagi sebati
  • Tapiskan adunan tersebut agar tiada sebarang benda asing

  • Barulah tuangkan adunan Susu + Telur + Gula ke dalam bekas gula hangus yg uolss letakkan tadi
  • Ikut sukatan uolss lar berapa banyak uolss nak letak.. Ada Chef kisah! Ahakz! =P
  • Kukus dalam tempoh 20-30 minit
  • Kalau puding uolss masih lagi cair tak pejal-pejal, tambahkan lagi masa kukus sampai lar uolss rasa puas hati sebab weolss masukkan air, so adunan cair, nak tunggu pejal-pejal mmg ambil masa sikit
  • Al-maklumlah, adunan tak letak tepung or what so ever.. Hanya bergantung kepada telur sahaja utk menjadi pekat
  • Dan hasilnya -->
.
.
.
.
.


Oh My Gucci! Very the lembut-lembut uolss!! Rasa? Jangan cakaplah! Speechless!! My sister minta resepi & my mom suruh buat lagi.. Boleh nampak tak sedapnya sampai ke mana? Ahakz!! =P

So, simple jer kan? Chef harap uolss berani utk buat Puding Karamel Kukus AWESOME Chef FakhRuru nie yek *aiyoo! nama bukan main nak panjang* Okay, Chef nak pergi prepare resepi lain pula yek.. See uolss again in RuruLicious Corner! Muax! (^___^)v

...ARIOS AMIGOS...
(^__^)v

128 comments:

  1. nampak sodapppppp.
    thanx che rururururu

    p/s : sila perhati betol sblm post, ad typoooooooooo. ;p

    ReplyDelete
  2. @ab
    aiyoo!! typoo tang mna plk nie? hohoho!! welkem2 cik ecang!

    ReplyDelete
  3. sedappp tp takleh nak makan, dietttttt.... srry chef gemen :(

    ReplyDelete
  4. "Masukkan 3 Susu Besar Gula + 1 Cawan Air ke dalam Susu Cair yg dipanaskan tadi"

    susu besar gula?
    ok.... ;p

    ReplyDelete
  5. Perghhhh si Kachak bertukar jd cheff pulop..hehe..terbaekkk lah..nama resepi pong dh meletop u'olls..Puding Karamel Kukus AWESOME Chef FakhRuru kena try neh..danke sehr fuer die recipe...hihi :D

    ReplyDelete
  6. @Paly
    hahahaha!! xpe2, thn nfsu tue.. len kli leh mkn ^^

    ReplyDelete
  7. @ab
    aiyoo!! hahahaha!! nmpk jer typoo org yek.. cit!! >.<

    dh btulkn dh =P

    ReplyDelete
  8. @Seneorita Baharin
    hahahaha!! ktanyaaaa~ uolss wjib try tau! nti uolss xleh tido mlm gtue.. ahakz!! (-__-)"

    bitte sehr!

    ReplyDelete
  9. sedapnye...boleh try repei chef ni..tenkiu sudi kawan aini..

    ReplyDelete
  10. @Aini Yunus
    try2!! hohoho!! no problem n most wlkem!! ^^

    ReplyDelete
  11. katanyaaa kannn, petang ni jgk nak try u'olls, kalo tak jadi siap chef Fakhruru yg sgt AWESOME ni kan...hehehe :P :D

    ReplyDelete
  12. @Seneorita Baharin
    ahakz!! klu jdi AWESOME tu op cose lar i'olls pnya tips.. klu tak jadi tu slah uolss lar.. hahahaha!! >.<

    ReplyDelete
  13. sekarang ramai lelaki jadi chef kan.. terbaikk!

    ReplyDelete
  14. @fadzasraf :)
    lelaki pon kna lar jgk tror di dpur.. leh bntu2 wife nanti.. hohoho

    ReplyDelete
  15. Wah...senangnya. Tengok gambar pun dah nampak sedap..Nak try lah. Terima kasih share chef. hehe.

    ReplyDelete
  16. awas awak Fakhrul, kena bedal ni..so siap resipikan ni kes nak suruh buat ni..hehehehe tersangatlah sedap tu..

    ReplyDelete
  17. pergh tarbet spring..hntr sini sikit

    ReplyDelete
  18. erkk... mte ku yg silap ke? esen vanila nk watpe?

    ReplyDelete
  19. @ct hanizah abdul aziz
    utk menaikkn bau adunan jer.. xnk ltak pon xper

    ReplyDelete
  20. @Mooniqueen
    sbb ltak air, tp kna lma jgk lar msa kukusan dia

    ReplyDelete
  21. Saya dh tru buat tp x jadi mcm cheft. Jadi belubang. Nape ye.

    ReplyDelete
  22. @heartofmine
    ada 2 sbb
    1) bila kukus tue, xttup.. jdi air kukus tu jtuh mnitik ats adunan, sbb tu blubang2
    2) adnan hnya ltak tlur jer, xltak air

    ReplyDelete
  23. puding roti caramel yg sy buat pn sma je adunan n bahan nya..cma tmbah bbrp slide roti.....tOing!!!

    ReplyDelete
  24. diminta lain kali tulis menggunakan bahasa yang proper . mak saya complain tak faham tulisan

    ReplyDelete
  25. Admin, saya baru try resepi chef td. Masa kukus tak pejal pejal2 so saya kukus sampai lebih kurang 45 minit then tk pejal gak mcm gelabah terus masukkan dlm fridge..now mcm tk "puding" pun. Kat mana silap saya ?

    ReplyDelete
  26. @pur blanca girl ^^,
    ltak jer air trus kco laju2, pkai api yg sdrhna mla2

    ReplyDelete
  27. sedappp nyeee . tolong buatkan satu bolehh ?? heee

    ReplyDelete
  28. Kt cara2 atas terlupa letak asen vanila la... sy buat pn sampai terlupa letak... puding bau telur kuat...

    ReplyDelete
  29. tme masak susu tuh kena tuggul berketul ke?sebab tme dia xberketul lag cmpur dgn gula hangus xjad 2 layer..bila tunggu susu 2 berketul bwu jad 2 layer..ad tips tak?

    ReplyDelete
  30. Nak try esok for sungkai ( buka puasa ). Tqvm chef Ruru

    ReplyDelete
  31. Ermmm look delicious... Wanna try it for sungkai.. (Buka puasa) tqvm chef Ruru..

    ReplyDelete
  32. Telur tu pukul pkai pemukul tgn or blend jer..

    ReplyDelete
  33. Maaf..nk tny la..telur tu pukul pkai mixer..pmukul tgn or gune blender jer..sbb pnh buatvpkai blnder..x cantik..lmbek sgt..cam x msk betul.. :(

    ReplyDelete
  34. Telur tu pukul pkai pemukul tgn or blend jer..

    ReplyDelete
  35. Adunan nih tok berapa org makan chef ?

    ReplyDelete
  36. Adunan nih tok berapa org makan chef ?

    ReplyDelete
  37. Kalau nak buat dalam loyang yang besar tu? Terus tuangkan semuaaaaa gula hangus tu ke? Ke lain sukatannya

    ReplyDelete
  38. Nk try dulu... tp ramai buat x jdi tu.. td komen pmbaca kata kukus 45 minit pun x pejal jgk knp?

    ReplyDelete
  39. Nk try... tp knp ada sebilangan pmbaca yg buat x jd.. td komen pbaca kta dh kukus 45minit tp x pejal2 jgk knp?

    ReplyDelete
  40. Chef. Bekas apa yg chef tuangkan gula hangus tu ? Pastu kukus gne bekas tu jugak ke ?

    ReplyDelete
  41. salam..nak tanya. bila nak kukus tu perlu tutup tak tupperware tu??

    nampak sedap sgt nak cuba...=)

    www.mummysayf.blogspot.com

    ReplyDelete
  42. Kalau gune susu semi skimmed ganti krimer tu ok x? Susah nak cari krimer cair kat sini.

    ReplyDelete
  43. Salam,
    Klu gune susu semi skimmed ok x? Sbb susah nak cari krimer cair area sini. Btw, happy Ramadan

    ReplyDelete
  44. @Siti Nor Salwa Che Lah
    xprlu msk dgn bktul pun, gna api slow jer.. gula hngus tu, bila dh msuk dlm bks, biar sjuk skjp.. nti jdi lar 2 layer

    ReplyDelete
  45. @sharamli
    xprlu byk sgt, smpai pnuh bwh loyang tue.. ikut awk nk mnis mcm mna

    ReplyDelete
  46. @fuzza nissa
    better tutup sbb xnk bgi wap air msuk

    ReplyDelete
  47. Hi... Thanks sebb kongsi resepi.. Semalam dah try dah.. Sirius sedap and jadi.. Cantek and lembut je... Rase superb la...

    ReplyDelete
  48. Hi... Thanks sebb kongsi resepi.. Semalam dah try dah.. Sirius sedap and jadi.. Cantek and lembut je... Rase superb la...

    ReplyDelete
  49. @RIDZUAN WANZ
    ye ker.. wahh!! thniah2!! wat lgi yek ^^

    ReplyDelete
  50. nak try buat lh,hihu..sdap je nmpk...

    ReplyDelete
  51. chef esen vanila tu tang bile nk letak....huhuhuhu

    ReplyDelete
  52. Chef - Bahan Esen vanilla tang bila nk letak nye... huhuhu

    ReplyDelete
  53. @shikin leck
    bla dh cmpur susu dgn tlur tue, ltak lar esen vanila

    ReplyDelete
  54. kenapa gula say tak jadi warna coklat ye ???

    ReplyDelete
  55. Comell lah belog nih..suka sgt.. plus puding pun cute miut jer..nak trai buat jg lah..blh buat hidangan utk berbuka puasa..hihi :)

    ReplyDelete
  56. @Diana Zin
    thanks! =)

    buat jgn xbuat, nti antr dkt sya skit ^^

    ReplyDelete
  57. kenapa gula saya keras ? warna pulak tak pekat mcm tu pon . kukus setengah jam pon x keras2 lagi...saya dah ikut semua nya , dah gaul laju2..series sedih + kecewa sangat... :'(

    ReplyDelete
  58. @ieyma Chance
    mm.. xtau lar nk ckp cmne.. klu xkras2, kkus jer lgi lma2..

    ReplyDelete
  59. chef kalau nk letak tepong kastad time bila nak letak yer? byk mana yer?

    ReplyDelete
  60. @propcat99
    msuk wktu pnskn ssu tu pn xper, dlm 2-3 sdu jer

    ReplyDelete
  61. Boleh kukus guna bekas plastik ke.

    ReplyDelete
  62. Boleh kukus guna bekas plastic tu ke? bekas besar mana tu

    ReplyDelete
  63. Boleh ke kukus dgnvbekas plastik

    ReplyDelete
  64. @bondazara
    boleh ajaa.. sya pon pkai bks plstk jgk

    ReplyDelete
  65. Lupa letak esen vanilla... Uuwwaaa bau telor

    ReplyDelete
  66. Lupa letak esen vanilla... Uuwwaaa bau telor arrr

    ReplyDelete
  67. thank you for sharing this recipe :).

    ReplyDelete
  68. Hi..i dh cb puding u tempoh hari..mmg sedap.and now ade customer nak order kt i then i guna ur recipi.cuma i kurangkan sebiji telur to make it more soft sbb i suka yg sgt2 lembut cam puding Jepun tu..hehee...anyway thanks for ur recipi..mmg menjadi sgt2.

    ReplyDelete
  69. Boring x jdi...hmmmm😓😓

    ReplyDelete
  70. NAK TRY..

    BTW..SAYA ADA BUAT GA..JOM LAH JOIN...

    ReplyDelete
  71. dah buat dah.. best sangat..
    Tpi part paling mencabar masa panaskan gula..
    Tq for the resepi

    ReplyDelete
  72. salam..akk izinkan sye tag resepi n pic tuk tatapan dlm fb blh ..Tq..

    ReplyDelete
  73. @Iesyachan
    ok, glad to hear that.. dh byk cstomer ordr tu jgn lpa kte plak yek.. hahahaha!! =P

    ReplyDelete
  74. @thetroublemaker
    a'ah, itu mmg mncbar.. nk bgi hngus btoi2 tu

    ReplyDelete
  75. @ujie
    boleh2!! tp sya bkk akk ok, tp abg.. hehehe =P

    ReplyDelete
  76. Saya dah try chef,untuk pertama kali, terus menjadi.. alhamdulillah chef.. sedap. Thanks chef!

    ReplyDelete
  77. Saya dah try chef,untuk pertama kali, terus menjadi.. alhamdulillah chef.. sedap. Thanks chef!

    ReplyDelete
  78. @Cahaya Elit
    wah! thniah! leh pos sni skit lar cmtu.. hehehe!! =) most wlkem

    ReplyDelete
  79. sedap nmpk, nnt sy nak try.. tq chef share resepi.. blog chef ni comei la :)

    ReplyDelete
  80. hari ini my mom buat puding ni.............so, i know this will be awesome........thanks!!!!!!111

    ReplyDelete
  81. Assaalamulaikum,nak tanya,bekas tu besar mane ye ? Saiz bekas mcm bekas tau fu fa tu ke ?

    ReplyDelete
  82. @nur syazwin
    wa'lam..
    klu bks yg sya pkai tue mcm dlm gmbr tue, kcik lgi drp bks tau fu fa.. mcm bks puding/agr2 org bgi dkt knduri kwen

    ReplyDelete
  83. Byk mne cheff nk ltk esen vanila 2???

    ReplyDelete
  84. Cheff..esen vanila 2 nk ltak byk mne???

    ReplyDelete
  85. Byk mne cheff nk ltk esen vanila 2???

    ReplyDelete
  86. Cheff byk mne esen vanila 2 nk ltak???

    ReplyDelete
  87. @Nur Akma
    1 tdung kcik esen vnila tu pon dh ckup
    atau
    1 sudu teh

    ReplyDelete
  88. sedapnya nampak .. nak try lahhh ^^

    ReplyDelete
  89. chef hensem buat la . kena ambil ni ahhaha . bufday abang hari ni .. buat majlis .. t jadi mau update blog

    ReplyDelete
  90. @Nilam syapina
    hahaha!! slmat mncuba yek, dh siap smua gtau chef yek

    ReplyDelete
  91. Nak taye..asen vanila 2 nak letak time ble...xde pin chef ckp ble nk ltk acin vanila dlm procedure ni..Please help mee..

    ReplyDelete
  92. Salam chef...nak taye...esen vanilla 2..time ble masok kan ye chef...xde pon explain gune esen vanilla dlm procedure ni chef...please help me..hehehe

    ReplyDelete
  93. @Farah Ain
    bila adunan dh d cmpur dgn telur tu, ltak jer lar asen vanila sama

    ReplyDelete