Sunday, March 31, 2013

9
Little Secrets

MeleTOP - Shae A VS Shae B

Assalamualaikum (^___^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

Terbaru, MeleTOP memuat naik video perlawanan antara Shae A menentang Shae B.. 

Agak-agak korang, siapa yang akan mendapat rating tertinggi dan seterusnya dapat merangkul gelaran penyanyi sebenar lagu sayang? Korang saksikan dan nilaikan sendiri ye (^___^)v


.....................

Aiyooo!! Macam ini pun ada ka? Penat FakhRuru gelak guling-guling.. Memang release tension sangat-sangat.. Terbaik MeleTOP!! (^___^)v

Happy beLogging from beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

4
Little Secrets

FINALE Fear Factor Selebriti Malaysia - Episode 13

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


4 Kumpulan Berentap Untuk Merebut Wang Tunai RM200,000!
Siapakah Yang Berjaya Merebut Gelaran Juara?
Saksikan FINALE Fear Factor Selebriti Malaysia di Sini!


Click to Watch


(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Saturday, March 30, 2013

8
Little Secrets

Segmen: 300 bloggers

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

click banner to join

Syarat macam bese ler, simple mimple.
  1. Buat satu entri bertajuk "Segmen: 300 bloggers", letak gambar atas dan backlink ke entri ni.
  2. Publish dan hantar link korang, settle.

Tarikh tamat @ 3 April 2013 | Tepat pada masa 11:59 malam

Happy beLogging from beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Sunday, March 24, 2013

10
Little Secrets

Fear Factor Selebriti Malaysia - Episode 12

Assalamualaikum (^___^)v
*kalau tak jawab dosa, jkalau jawab AWESOME*


Minggu Terakhir Penyingkiran Sebelum Final!
Siapakah Yg Bakal Tersingkir?
Siapakah Yg Bakal Mara ke Pusingan Akhir?
Semuanya Hanya di Fear Factor Selebriti Malaysia!

More Info Click HERE

Click to Watch!


JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

13
Little Secrets

SARAWAK! Here I Come!

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Cuti sekolah dah start seminggu.. Cikgu FakhRuru AWESOME yg sedang berpraktikal ini really need a break.. Ahakz! *tgn di bahu, mata pandang ke atas* Ingatkan diri ini nak balik Kedah jer bercuti.. Tetapi dua hari lepas, sembang-sembang dengan member, terus datang idea "Jom pergi SARAWAK!"

Spontaneous, terus bukak flight booking, check harga.. Wow! Murah! Pergi balik dari kL ke Kuching just RM156 per person by using Malindo Air.. Kalau tak silap, Malindo Air nie baru jer beroperasi tak sampai seminggu lagi.. On the spot terus booking online.. Ahakz! Tak ker giler namanya.. Duit dah tinggal sekangkang kera dalam bank, ada hati lagi nak pergi jalan-jalan (-__-)"

click to booking your ticket!

Pergi hari Selasa (26/03/2013) untill Jumaat (29/03/2013).. 4 hari bakal berkampung di SARAWAK! Muahahaha!! Kindly excited di situ! (^__^)v Penginapan + transport jalan-jalan dah jimat dah di situ sebab member kat sana bakal support.. Dan yg paling AWESOMEnya, Selasa tu is my birthday! So, I will celebrating my birthday di SARAWAK! Perghhhh!! AWESOME in my life! (^___^)/

This will be my 1st time menjejakkan kaki ke Sarawak.. Tak nak fikir pasal duit ker apa, just nak enjoy my moments there! Betul cakap orang, kalau kita selalu fikir sangat pasal duit ker apa, nanti satu benda tak jadi.. So, just do it & grab the moment once in your life! (^___^)v

So, SARAWAK! Wait for me! Kepada beLogger-beLogger Sarawak, cadangan tempat-tempat menarik yg perlu saya kunjungi? Kalau ada jodoh, mana lar tahu kita bakal terserempak di mana-mana.. Boleh korang-korang belanja makan! Hahahaha!! =P

Happy beLogging from beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Thursday, March 21, 2013

7
Little Secrets

Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist

Assalamualaikum (^___^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Nabeel Fikree sedang mencari bloglist untuk bulan Mac dan April iaitu pencarian bermula dari 19 Mac 2013 hingga 11:59 malam 21 Mac 2013 nanti.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog NabeelStories.com.
  2. Buat satu entri bertajuk Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link entry pada ENTRY INI sahaja

Harap segmen ni mendapat sambutan. Jumlah peserta yang akan di pilih untuk masuk ke dalam bloglist bergantung kepada penyertaan anda.

Happy beLogging from beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Wednesday, March 20, 2013

16
Little Secrets

Segmen: Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Ini adalah segmen pertama dari Belog Cik Kumbang.Tujuan Cik Kumbang buat segmen ini adalah untuk memudahkan Cik Kumbang blogwalking & terjah update terkini blog korang yang join segmen nie.Segmen nie inspired by Mia Liana & Cik Farah,sebab Cik Kumbang menggunakan konsep copy&paste coding HTML sahaja untuk join.Mudah kan?


KENAPA KORANG PERLU JOIN?

SEMUA blogger yang join segmen nie akan dimasukkan ke dalam Blog Khas,Bloglist Cik Kumbang di [SINI] untuk sepanjang tahun 2013 ini.Best kan :) Dan yang paling best, Cik Kumbang akan pilih sekurang-kurangnya 10 blog untuk direview di facebook page Belog Cik Kumbang dan 5 blog untuk direview di Belog Cik Kumbang dengan menggunakan random.org !!! Menarik tak? JOM JOIN !!!


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

  1. Follow Belog Cik Kumbang untuk mengetahui update terkini segmen ini.Klik
  2. LIKE Fanpage Belog Cik Kumbang.Klik
  3. Buat satu entry dengan tajuk Segmen: Bloglist 2013 Belog Cik Kumbang.
  4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish. Untuk copy sila klik di bahagian coding, kemudian tekan Ctrl+C serentak untuk copy dan akhir sekali paste kan ke ruangan HTML korang.
  5. Make sure korang tinggalkan link entri korang tu kat ruangan komen NIE & nyatakan kategori blog korang untuk memudahkan Cik Kumbang letak di Bloglist Cik Kumbang nanti.
TARIKH TAMAT: 20 April 2013

Happy beLogging from beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Monday, March 18, 2013

10
Little Secrets

Fear Factor Selebriti Malaysia - Episode 11

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

click banner to more info

Kehangatan & Ketakutan Semakin Dirasai!
2 Kumpulan Bakal Tersingkir Minggu Ini! Siapakah?
Kumpulan Manakah Yang Bakal Membawa Pulang RM10,000?
Semuanya Hanya di Fear Factor Selebriti Malaysia!

MORE INFO CLICK --> HERE

Click to Watch


JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Sunday, March 17, 2013

18
Little Secrets

Segmen: Featured Me on Bubbly?

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawb dosa, kalau jawab AWESOME*


Bloggies... may I catch your attention? ^_^... Segmen ni inspired by Kak Mia Liana sebab... saya gunakan coding HTML sahaja untuk uols join...macam Kak Mia buat... supaya mudah dan senang dan cepat... 

Segmen: Featured Me on Bubbly? adalah 1 segmen di mana ianya merupakan 1 lagi segmen untuk semua blogger blogwalking, follow dan berkenalan sesama kita... Bukan untuk saya sahaja...tapi untuk semua juga... Get to know each other giteww... Jujur ek? Dah join kena blogwalking ke blog peserta2 lain... Hopefully, dapatlah support dan sambutan dari uols... 

Segmen ini bermula dari 5.00 petang 16 Mac 2013 sehingga 5.00 petang 23 Mac 2013.

Syarat2?
  1. Follow blog Farah's Bubblynotes, Add to Circle Google +Farah Waheda Wahid.
  2. Buat entri bertajuk Segmen: Featured Me on Bubbly?
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste-kan ke dalam ruangan HTML dan publish. Untuk copy sila highlight semua coding, tekan Ctrl + C serentak dan paste ke ruangan HTML anda yer? 
  4. Tinggalkan URL uols dalam kotak komen di bawah. 

Pemilihan Pemenang Segmen:
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang akan menjadi Featured Blogger di Bubblynotes di dalam entri yang akan di-up-kan pada hari Isnin dan Jumaat setiap minggu.

Jom join? ^_^... I wanna get to know uols better...

Salam Perkenalan from beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

0
Little Secrets

Review beLog - KanvasDakwat

Assalamualaikum (^___^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

click banner to beLog

Firstly, nak mohon maaf kepada tuan empunya beLog KanvasDakwat aka adik Mieza Suhaini sebab lambat nak review beLog dia.. Dia kan Pemenang Paling Bertuah utk 1st beLog CONTEST: Mari Mengira by FakhRuru.. My mistake! Huhuhu~

So, what should u know about this beLog? Mm.. Tuan tanah nie yg saya panggil adik Mieza Suhaini rasanya sangat kecik jer orangnya sebab nama panggilan dia pun Kecik.. Hehehe!! Berumur 18 tahun dan baru jer start berbeLogging tahun lepas.. Tapi korang-korang tengok, followers dia dah +1000.. Kau hader?! Nampak sangat dia sangat-sangat aktif b'beLogging! Good gurlz! Hehehe!! (^__^)v Dan yg menariknya, dia start beLogging tue same dgn bufday saya! Ahakz! Nak tahu bila, pergi tanya adik Mieza nie sendiri.. Hohoho!! (^__^)v
Ok, sudah serba sedikit ttg tuan tanah beLog KanvasDakwat.. Sekarang ttg beLog pulak? Header plg simple pernah saya tengok.. Tak perlu nak ada gambar pape, tapi sangat bermakna ayat di header tue.. beLog yg menggunakan tema biru + putih.. Nice combination color.. Tak perlu nak berwarna-warni sangat.. Sakit mata jer memandang.. Hoho!! Susunan widget semua SANGAT tersusun kemas.. Cuma satu jer cadangan saya, kalau si adik Kecik nie letak Linkwithin.. Baru pembaca dapat terjah juga ceritera-ceritera lampau adik.. Just cadangan jer drpd si abg AWESOME nie.. Ahakz! *tangan di bahu, mata pandang atas*

So, korang-korang yg nak contact adik Kecik nie, boleh terjah beliau dgn kadar yg segera.. Hohoho!! ^^
Facebook
Facebook FanPage

Happy beLogging from brLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Saturday, March 16, 2013

12
Little Secrets

Nak Shopping di Zalora!

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

Sejak dua menjak nie buka mana-mana web jer, ternampak iklan Zalora di mana-mana sahaja.. Para beLogger juga ada yg buat entri pasal Zalora.. Dan kerana iman tak kuat serta kegagalan mengawal hawa nafsu yg membuak-buak seperti harimau, akhirnya FakhRuru tewas! Mula lar minggu ini sesi mengstalker Zalora.com (-__-)"

Dan tersangat MALANGNYA, mata + hati + jantung telah jatuh cinta dgn mereka-mereka di bawah ini -->






Okay! Jangan salah faham! Mereka-mereka yg dimaksudkan itu adalah baju-baju yek.. Bukannya model-model baju itu (-__-)" Hempuk laju-laju juga korang-korang nie

Gosh! Dah imagine dah how do I look like wearing that clothes! AWESOME! (^__^)v Jatuh cintan dgn color baju tue.. Baru lar anak murid bertambah semangat nak belajar bila tengok cikgu dia smart-smart.. Betul tak? Hehehe!! (^__^)v

Siyesly, I'll get this clothes! Kalau tak bukan kat Zalora pun, I'll search it every pelosok dunia.. Ahakz!! Katanya.. Ker ada korang-korang yg nak hadiahkan kepada saya? Kalau ada tue, roger-roger lar saya dgn kadar yg segera.. Ahakz! =P

Walaupun hati nie was-was nak shopping on9 sebab takut saiz tak kena dgn badan, tapi demi warna yg AWESOME tue, I tetap nak! Hahaha!! >.<  Kalau jadi, inilah 1st time saya beli barang on9.. Harap-harap tiada apa yg menghalang.. Amin (^__^)v So, korang-korang! Jom sama-sama jadi stalker di Zalora.com!

Salam 1 Malaysia from beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Tuesday, March 12, 2013

24
Little Secrets

Praktikum - Cikgu FakhRuru AWESOME di Kartunkan

Assalamualaikum (^___^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

Minggu pertama masuk kelas seni hari tue tak ready nak ajar apa-apa pun dekat murid-murid.. Jadi mula-mula tue just introduce diri masing-masing.. Pastu memandangkan idea time tue dah kosong ala-ala lagu Najwa Latif, terus bagi setiap murid kertas A4 putih & suruh diorang lukis potret.. Ahakz!! (^__^)v

Atas alasan, "cikgu nak tengok kreativiti kamu semua melukis".. Ahakz! *tangan di bahu, mata pandang atas* Realitinya cikgu tak tahu nak bagi kamu buat apa.. Hahahaha!! =P

Dan part yg menariknya, mesti korang-korang semua pun rasa teruja.. Teruja dekat mana? Sila lihat di bawah -->


Hah! Amacam? AWESOME tak?! Hahahaha!! Sorang budak pompuan tue ada lukis gambar cikgu FakhRuru yg AWESOME nie! Motif sangat.. Time tue tersenyum jer dalam hati.. Hohoho! (^___^)v

Macam-macam rupa bentuk diorang-diorang nie lukis, walaupun saya hanya menyuruh lukis potret.. Nak buat macam mana, ada yg tangan kayu.. Saya pun 2x5 jer (-__-)"  Tapi ada juga lar 3-4 orang yg nampak bakat melukis tue ada.. Ini lar hasil yg saya rasa smart + AWESOME! Leh buat komik kartun dah -->


Apa-apa pun, puas juga lar membazir masa 1st day kelas seni tue.. Hahaha!! (^__^)v After this memang tak ada dah lar nak masuk kelas tanpa sebarang persediaan.. Nak mampus! Guru praktikum kot, bukan guru tetap.. Huhuhu~

Minggu depan pensyarah pembimbing seni dah nak datang tengok proses P&P.. Wish me luck k u guys! Doakan saya buat yg t'baik walaupun ini bukan lagi penilaian.. Tapi tetap nak tunjuk yg terbaik dalam kalangan yg paling baik! (^___^)v

Salam 1 Malaysis from beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Monday, March 11, 2013

7
Little Secrets

Fear Factor Selebriti Malaysia - Episode 10

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

click banner to more info

Ketakutan Yang Harus Dihadapi Semakin Mencabar!
Siapakah Yang Bakal Membawa Pulang RM10,000 Minggu ini?
Dan Siapakah Pula Yang Bakal Tersingkir?
Semuanya Hanya di Fear Factor Selebriti Malaysia!

MORE INFO CLICK --> HERE



JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Saturday, March 9, 2013

16
Little Secrets

Tukar Warna Makanan Dengan Penyembur Cat Yang Boleh Dimakan

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

Biasanya penyembur cat selalu digunakan bagi membuat kemasan pada pelbagai jenis permukaan bagi memastikan ia tahan lama.. Namun kini, terdapat penyembur cat yg boleh digunakan pada makanan & apa yg menariknya, makanan yg disembur selamat utk dimakan.. Nak tahu dengan lebih lanjut, meh usha kat bawah ni -->
Sekiranya anda bosan dgn epal berwarna merah, ayam panggang yg berwarna perang & biskut cip coklat, kini di Hamburg, Jerman telah di reka sejenis penyembur pewarna makanan iaitu ESSLACK utk memberikan warna berbeza pada makanan anda..

Menurut pihak pengeluarnya, pewarna makanan tersebut dikatakan tdk berbahaya walaupun pada kanak-kanak & sesuai utk digunakan pada semua jenis makanan..

Dgn produk terbaru ini, semua org boleh mempelbagaikan ciptaan masakan mereka yg tersendiri.. Sebagai contoh, mereka boleh membuat sayur asparagus berwarna emas, kacang berwarna merah, stik berwarna biru atau kek cawan berwarna perak.. 

Penyembur makanan ini boleh didapati dalam 4 warna iaitu merah, biru, perak & emas dlm bentuk tin 100ml.. Kos utk setiap unit adalah berharga 25 Euro bersamaan +-RM125.. Tak percaya? Lihat di bawah -->





....................

Aiyoo!! Kalau macam nie, lagi berselera lar nak makan.. Tak pun rasa sayang nak makan.. Hohohoho!! Apa pula rasa korang-korang?

hepi beLogging from beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

credit : SiakapKeli

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

17
Little Secrets

Segmen: RM5

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

click banner to join
  1. Korang kene ade blog dan follow blog paly ni.
  2. Tajuk entri "Segmen: RM5", letak banner atas tu dan backlink ke sini
  3. Letak Blog Paly dalam bloglist korang
  4. Publish dan hantar entri korang kat komen bawah. Settle :)

Tamat: 11hb Mac 2013 @ 11:59PM
Hadiah: RM5 topup untuk 2 blogger bertuah

All The Best from beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

53
Little Secrets

Segmen Follow & Blogwalking #2 Oleh Mialiana.com

Assalamualaikum (^___^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Segmen ini dibuat bagi memudahkan Mia Liana untuk follow dan blogwalking semua blog peserta segmen ini. Secara tidak langsung ianya memberi ruang dan peluang kepada blogger lain untuk turut follow, blogwalking dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra.

Segmen ini bermula dari 7.00 pagi 9 Mac 2013 sehingga 11.59 malam 20 Mac 2013. Mia Liana berharap agar segmen ini mendapat sambutan dan semua blogger dijemput join.

Hanya 4 langkah mudah diperlukan :

  • Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com

  • Buat entri bertajuk Segmen Follow & Blogwalking #2 Oleh Mialiana.com

  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini.



  • Pemilihan pemenang :
  • 10 blog akan dipilih melalui random.org

  • Pemenang dikehendaki memberikan satu URL entri terbaik dari blog mereka untuk di review di Mialiana.com

  • URL entri terbaik hendaklah ditinggalkan di ruangan komen entri pengumuman pemenang nanti.

  • tunggu apa lagi... sila klik banner di atas untuk join....

    ...ARIOS AMIGOS...
    (^___^)v

    JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

    Friday, March 8, 2013

    128
    Little Secrets

    Resepi : Puding Karamel Kukus

    Assalamualaikum (^__^)v
    *kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


    Hye hye uolss!! Jumpa Chef lagi dalam RuruLicious Corner! Kali nie Chef nak sharing satu lagi resepi yg sangat-sangat senang.. Kenapa senang? Rasanya segala bahan-bahan yg diperlukan dah wajib ada kat setiap rumah.. Lihatlah PUDING KARAMEL KUKUS CHEF FakhRuru -->


    Hidangan : 10 - 15 bekas

    BAHAN-BAHAN
    • 1 Cawan Gula
    • 1/2 Cawan Air - utk karamel
    • 1 Cawan Air - utk adunan puding *tak nak letak pun tak apa, effectnya nanti kurangkan masa kukus yek*
    • 5 Biji Telur
    • 1 Tin Susu Cair
    • Esen Vanilla

    PROSEDUR MEMASAK
    • Tuang gula di dalam kuali/periuk & hanguskan ia dgn menggunakan api yg SEDERHANA
    • Bila gula dah bertukar keperang-perangan, baru masukkan 1/2 Cawan Air & kacau laju-laju agar tidak berketul
    • Padamkan api

    • Tuangkan gula hangus tersebut di dalam bekas yg uolss sediakan mcm Chef guna tue
    • Jangan lar tuang semua gula dalam 1 bekas.. Ingat nak buat puding gula hangus ker? (-__-)"
    • Pakai jer 1 sudu besar utk 1 bekas
    • Dah siap, biarkan sejuk dalam suhu bilik & we'olss ke step seterusnya pula

    • Pecahkan 5 biji telur & pukul ala-ala manja jer.. Asalkan telur kuning pecah & sebati
    • Kemudian uolss panaskan 1 Tin Susu Cair dgn api yg sederhana
    • Masukkan 3 Sudu Besar Gula + 1 Cawan Air ke dalam Susu Cair yg dipanaskan tadi
    • Kacau utk melarutkan gula tersebut & padamkan api

    • Baru tuangkan Susu Cair yg dipanaskan bersama Gula tadi ke dalam Telur yg uolss pukul manja-manja tue & kacau bagi sebati
    • Tapiskan adunan tersebut agar tiada sebarang benda asing

    • Barulah tuangkan adunan Susu + Telur + Gula ke dalam bekas gula hangus yg uolss letakkan tadi
    • Ikut sukatan uolss lar berapa banyak uolss nak letak.. Ada Chef kisah! Ahakz! =P
    • Kukus dalam tempoh 20-30 minit
    • Kalau puding uolss masih lagi cair tak pejal-pejal, tambahkan lagi masa kukus sampai lar uolss rasa puas hati sebab weolss masukkan air, so adunan cair, nak tunggu pejal-pejal mmg ambil masa sikit
    • Al-maklumlah, adunan tak letak tepung or what so ever.. Hanya bergantung kepada telur sahaja utk menjadi pekat
    • Dan hasilnya -->
    .
    .
    .
    .
    .


    Oh My Gucci! Very the lembut-lembut uolss!! Rasa? Jangan cakaplah! Speechless!! My sister minta resepi & my mom suruh buat lagi.. Boleh nampak tak sedapnya sampai ke mana? Ahakz!! =P

    So, simple jer kan? Chef harap uolss berani utk buat Puding Karamel Kukus AWESOME Chef FakhRuru nie yek *aiyoo! nama bukan main nak panjang* Okay, Chef nak pergi prepare resepi lain pula yek.. See uolss again in RuruLicious Corner! Muax! (^___^)v

    ...ARIOS AMIGOS...
    (^__^)v

    JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

    Thursday, March 7, 2013

    11
    Little Secrets

    Segmen : Cari Bloglist Sebulan By NabilaMedan

    Assalamualaikum (^___^)v
    *kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

    click banner to join

    Siapa AWESOME kena tag?

    Happy beLogging from beLog FakhRuru
    - lebih AWESOME daripada biasa -

    ...ARIOS AMIGOS...
    (^___^)v

    JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

    2
    Little Secrets

    Fd creatives Giveaway By MiminAdam

    Assalamualaikum (^__^)v
    *kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

    click banner to join

    Mereka d'tag

    ...ARIOS AMIGOS...
    (^___^)v

    JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

    6
    Little Secrets

    Segmen : Siapa blogger bertuah by Anak En.Yusni

    Assalamualaikum (^__^)v
    *kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

    It's been a while since I took part in any beLog segmen or whatever.. Busy punya pasal.. Huhuhu!! Memandangkan malam nie relax-relax sikit, pastu si kachak AWESOME nie pula kena tag dgn si mAnis mAdu, join lar sekaki.. Hahahaha!! *tgn di bahu, mata pandang atas*

    click banner to join

    3 beLogger d'tag
    | AWAK YG TGH BACA SEKARANG |

    ...ARIOS AMIGOS...
    (^___^)v

    JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

    Wednesday, March 6, 2013

    41
    Little Secrets

    Praktikum - Minggu Pertama di Dunia Guru

    Assalamualaikum (^___^)v
    *kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

    Hari pertama pada minggu pertama berada di sekolah sebagai guru praktikum sangat berdebar-debar.. Macam-macam perasaan ada, takut + nervous + excited + blur etc.. Bestnya diri ini diperkenalkan sendiri oleh pengetua sewaktu perhimpunan rasmi.. Bangga sekejap! Hahahaha!! (^__^)v

    Yang menariknya, bila pengetua umum ada guru praktikum baru, semua murid-murid excited.. Tapi bila announce kata akan mengajar bahasa Jerman.. Semua "alaaaaaaaaaaaaaaaa".. Hahahaha!! Ye lar, bahasa Jerman, tak semua kelas ambil bahasa Jerman.. Rugi lar mereka-mereka yg tak ambil bahasa Jerman sebab tak dapat cikgu yg AWESOME nie.. Ahakz!! *tgn di bahu, mata pandang atas*


    Hari kedua dah start masuk kelas mengajar.. Dapat mengajar kelas form 1, yg betul-betul fresh punya, tanpa sebarang background knowledge about german language (-__-)"  Mesti korang-korang cakap senang kan sebab form 1.. Siyesly, satu tanggungjawab yg sangat-sangat besar.. Tugas saya untuk mencorak mereka daripada kain putih samada sehingga warna warni atau hitam putih.. Tak tahu lar apa hasilnya after 3 months nanti.. Gosh! (-__-)"

    Minor pendidikan seni visual pula diberi mengajar kelas form 3.. Okay, ini dah separa upper form dah, dah separa besar + matang.. Boleh baik-baik, tapi dalam masa yg sama kena tegas.. Nanti dipijak kepala cikgu-cikgu praktikum nie.. Cikgu FakhRuru pijak lar balik! Hahahaha!! (^__^)v



    How about the cikgu-cikgu? Perghhh!! Cikgu-cikgu STJ mmg AWESOME! Diorang sangat-sangat mesra + baik! Yang masalahnya sekarang adalah diri saya jer.. Sebab saya bab-bab nak membiasakan diri dan bersosial dgn orang baru memang lambat sikit, ambil masa lama.. Hukhuk!! But, i will try my best lar! (^__^)v

    sebelum (^__^)v
    selepas (-__-)"
    Apa-apa pun 1st week nie alhamdulillah, berjalan dgn lancar.. Cuma nak siapkan kerja-kerja tue sangat-sangat lar banyak.. Walaupun hanya 4 waktu bahasa Jerman & 2 waktu Pendidikan Seni sahaja mengajar, tapi kerja nak siapkan lesson plan + BBM mmg take time.. Kalau tengok dlm bilik guru, saya lar yg paling lama melekat dekat kerusi.. Peace! (^___^)v

    Dan bermacam-macam lagi yg berlaku sepanjang berpraktikum nie.. Nak tahu apa ceritanya? Tunggu lar dalam next post yek.. Wish me luck guys!!

    Salam 1 Malaysia daripada beLog FakhRuru
    - lebih AWESOME daripada biasa -

    ...ARIOS AMIGOS...
    (^___^)v

    JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

    Sunday, March 3, 2013

    17
    Little Secrets

    PEMENANG 1st beLog Contest: Mari Mengira by FakhRuru

    Assalamualaikum (^___^)v
    *kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


    Jeng! Jeng! Jeng! Masanya sudah tiba! Pengumuman PEMENANG 1st beLog CONTEST: Mari Mengira by FakhRuru! Korang-korang sudah bersedia? Maka, bilangan sebenar CURLY yg terdapat pada beruang tersebut adalah -->
    .
    .
    .
    .
    .
    Dan PEMENANG yg bertuah adalah:-

    PEMENANG PALING BERTUAH - Top Up RM10 + beLog Review

    (Jawapan Paling Pantas & Paling Tepat)

    8 PEMENANG BERTUAH - Top Up RM5 (random.org)
    1. http://seneoritabaharin.blogspot.com/2013/02/1st-belog-contest-mari-mengira-by.html
    2. http://aindonashi.blogspot.com/2013/02/1st-belog-contest-mari-mengira-by.html
    3. http://ezzatie-ezzatie.blogspot.com/2013/02/1st-belog-contest-mari-mengira-by.html
    4. http://ceritaseoranggadis-shafiqah.blogspot.com/2013/02/1st-belog-contest-mari-mengira-by.html
    5. http://umikasum.blogspot.com/2013/02/1st-belog-contest-mari-mengira-by.html
    6. http://blueyarns.blogspot.com/2013/02/1st-belog-contest-mari-mengira-by.html
    7. http://www.syuhadasalleh.my/2013/02/1st-belog-contest-mari-mengira-by.html
    8. http://dearbelog.blogspot.com/2013/02/1st-belog-contest-mari-mengira-by.html

    Kepada para PEMENANG, sila PM saya di page beLog FakhRuru bersama butiran-butiran yg dinyatakan di bawah.. Tempoh sehingga 08 Mac 2013 saya berikan.. Jika tidak, top up korang-korang akan terbatal secara automatik! Saya akan beri top up selepas semua pemenang memberi butiran masing-masing! *tak perlu lar saya nak ulang-alik pergi kedai beli top up*

    URL beLog
    No. Telefon
    Jenis Topup

    TAHNIAH kepada para pemenang! Kepada korang-korang yg kurang b'nasib baik, beLog FakhRuru ucapkan TERIMA KASIH HINGGA KE LANGIT kerana korang-korang mmg SUPPORTIVE + AWESOME! InsyaAllah, mungkin rezeki korang-korang pada next beLog contest! Klu bakal ada next beLog contest tue.. Hehehe!! (^__^)v

    Saya akan letak korang-korang semua dalam beLoglist beLog FakhRuru, okay! Tapi lambat sikit yek.. Ada benda nak kena kemaskini dulu.. Harap b'sabar! (^__^)v  Last but not least, hepi beLogging!!

    ...ARIOS AMIGOS...
    (^___^)v

    JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

    Saturday, March 2, 2013

    30
    Little Secrets

    Tutorial : Gabungkan Widget/Gadget

    Assalamualaikum (^__^)v
    *kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


    Rasanya dah lama gegiler beLog FakhRuru tak buat segmen tutorial hias-hias beLog utk korang-korang semua.. Huhuhu~ Nie pun dapat request daripada beLogger Kecik - Mieza Suhaini.. Jadi mOod tutorial hias-hias beLog datang balik.. Thanks to u! Hahaha!! (^__^)v


    Hah! Nampak gambar kat atas tue? Kali ini saya nak tunjukkan korang-korang macam mana nak gabungkan widget/gadget seperti kat ats tue.. Dapat lar jimatkan ruang di sedebar korang-korang nanti (^__^)v


    PROSEDUR
    • Dashboard --> Layout --> Add a Gadget --> Edit HTML
    • Copy code di bawah --> pastekan di ruang Edit HTML --> Save
    <style type="text/css">
    .tabber {
    padding: 0px !important;
    border: 0 solid #bbb !important;
    }
    .tabber h2 {
    float: left;
    margin: 0 1px 0 0;
    font-size: 12px;
    padding: 3px 5px;
    border: 1px solid #bbb;
    margin-bottom: -1px; /*--Pull tab down 1px--*/
    overflow: hidden;
    position: relative;
    background: #ffffff;
    cursor:pointer;
    }
    html .tabber h2.active {
    background: #fff;
    border-bottom: 1px solid #fff; /*--"Connect" active tab to its content--*/
    }
    .tabber .widget-content {
    border: 1px solid #bbb;
    padding: 10px;
    background: #fffffff;
    clear:both;
    margin:0;
    }
    .codewidget, #codeholder {
    display:none;
    }
    </style>
    <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.0/jquery.min.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="http://greenlava-code.googlecode.com/svn/trunk/publicscripts/bloggertabs0.1_min.js"></script>
    <script type="text/javascript">
    $(document).ready(function() {
    $('#codeholder').bloggerTabber ({
    tabCount : 3 });
    });
    </script>
    <!-- to make sure the widget works, do not alter the code below -->
    <div id='codeholder'><p>Get this <a href="http://www.bloggersentral.com/2011/05/create-tabbed-content-blogger-widgets.html" target="_blank">tabber widget</a></p></div>

    • Kemudian, letakkan kotak Edit HTML korang-korang tue di bawah Widget/Gadget yg korang-korang nak gabungkan.. Sebagai contoh seperti saya:-


    • PURPLE --> tukar dgn warna background yg korang-korang nak
    • MERAH --> berapa bilangan Gadget/Widget yg korang-korang nak gabungkan
    • Preview dulu & dgn automatiknya Widget/Gadget korang-korang akan bergabung bergantung kpd bilangan yg korang-korang letak lar
    • Save bila dah berpuas hati (^__^)v

    Senang kan? Selamat Mencuba drp beLog FakhRuru
    - lebih AWESOME daripada biasa -

    ...ARIOS AMIGOS...
    (^___^)v

    JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru