Thursday, February 28, 2013

104
Little Secrets

1st beLog CONTEST : Mari Mengira by FakhRuru

Assalamualaikum (^___^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Dengan lafaz Bismillah, dgn ini saya merasmikan 1st beLog CONTEST by FakhRuru! Oyeahhh!! (^__^)v *clap! clap! clap!* So, tunggu apa lagi! Ajom support saya dalam 1st beLog CONTEST nie! Hadiah yg menarik menanti korang-korang!!

DUE DATE : 28 Februari 2013 - 11.59pm

SYARAT PENYERTAAN
  • WAJIB follow beLog FakhRuru - lebih AWESOME daripada biasa
  • WAJIB like FanPage beLog FakhRuru di sidebar
  • WAJIB like Gambar ini --> SINI
  • WAJIB kira berapa bilangan CURLY yg terdapat pada beruang tersebut
  • WAJIB buat satu entri - 1st beLog CONTEST : Mari Mengira by FakhRuru - letak banner di atas & nyatakan bilangan CURLY yg korang-korang kira tadi
  • WAJIB tinggalkan link entri korang-korang di entri ini

HADIAH
  • 1 Peserta yg SANGAT Bertuah - Topup RM10 + beLog review
  • 8 Peserta Bertuah - Topup RM5
  • Semua Peserta yg join akan di masukkan di dlm beLog list Mac beLog FakhRuru 
  • Jika ada rezeki lebih + penyertaan menggalakkan, hadiah pun akan bertambah! (^__^)v

PEMILIHAN PEMENANG
  • Memenuhi syarat yg ditetapkan
  • Jawapan mestilah TEPAT
  • Khidmat RANDOM.org akan digunakan

1st beLog CONTEST ini akan terbatal dgn sendiri jika penyertaan kurang daripada 20!! Harap maklum! Nak menang? Promote lar kepada rakan beLogger korang-korang yg lain yek! Hohoho!! (^__^)v

Komen entri korang-korang tidak akan dipublish sehinggalah tempoh beLog contest FakhRuru tamat.. Nanti tak adil pula ada orang yg tiru-tiru jawapan.. Lagi satu korang-korang masih boleh tukar jawapan sehinggalah tarikh tamat 1st beLog CONTEST by FakhRuru.. After due date, baru saya akan semak sorang-sorang! Harap Maklum! (^__^)v

Salam 1 Malaysia daripada beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Sunday, February 24, 2013

14
Little Secrets

Praktikum - Dari kL ke Kuala Pilah

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

Maaf ye korang-korang sebab lambat nak stori mori pasal kisah praktikum yg baru jer start.. Sangat penat bila dah berpraktikum nie.. Huhuhu~ (-__-)" Sekarang pun banyak jer lagi lesson plan tak buat, sibuk pulak nak b'beLogging.. Tak apa lar, demi korang-korang semua.. Ahakz! (-__-)"

Al-kisah bermula pada 17/02/2013, dimana saya bersama partner saya bergerak dari kL pada jam 14:00 menuju ke destinasi yg bakal merubah hidup kami - SM Sains Tuanku Jaa'far, Kuala Pilah.. Perjalanan lebih kurang 1 jam 30 minit juga lar..

my drebar & always be my drebar.. hehe~

baru sikit, tak tengok dalam bonet keta lagi (-__-)"

Pendekkan ceritera, alhamdulillah, lebih kurang jam 15:30 ++ tue kami dah sampai ke destinasi.. Excited stop depan pintu gate nak tangkap gambar dulu.. Pak cik guard situ dah panggil masuk dah.. Hahahaha!! (^__^)v


Sampai jer, tanpa arah tuju, terus terjah pejabat warden.. Alhamdulillah, ada sorang ustaz warden yg sedang bertugas.. Tunjuk surat lapor diri semua, ustaz warden tue uruskan tempat penginapan kami berdua.. & of course saya diletakkan di bilik warden AWESOME.. Kenapa AWESOME? Tengok bawah -->




Hah! Ko hader?! Jangan jeles yer korang-korang.. Hohoho!! (^__^)v Most of the time, saya stay sorang-sorang lar dlm bilik yg besar nie.. Wow! Jarang warden yg bertugas stay dalam bilik nie.. Diorang lepak bilik lain kot..

Itu saje kot dulu ceritera perjalanan saya menjelajah tempat baru.. Nak tahu kisah Praktikum Minggu Pertama? Bagaimana dengan kelas? Students pulak macam mana? Nantikan next post! *bila tak penat & tak busy lar yek*

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

6
Little Secrets

Fear Factor Selebriti Malaysia - Episode 9

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Kehangatan Semakin Terasa!
Siapakah Yang Bakal Tersingkir Minggu Ini?
Dan Siapa Pula Yang Bakal Membawa Pulang RM10,000?
Semuanya Hanya di Fear Factor Selebriti Malaysia!

Click to Watch



JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Friday, February 22, 2013

14
Little Secrets

PERHATIAN! Peserta 1st beLog Contest : Mari Mengira by FakhRuru

Assalamualaikum (^___^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Maaf yer korang-korang semua sebab beLog FakhRuru TERpaksa menyepi utk seketika sebab very the busy-busy dgn praktikum.. Baru minggu pertama kot (-__-)" Apa-apa pun 1st beLog Contest : Mari Mengira by FakhRuru tetap tidak dilupa.. Jangan risau yek!! ^^

Memandangkan penyertaan yg SANGAT-SANGAT AWESOME *3x ganda daripada apa yg saya target* dgn besar hati saya nak tambah hadiah utk korang-korang yg AWESOME join! So, peluang utk korang-korang menang semakin cerah lar yek! (^__^)v

HADIAH
  • Peserta PALING Bertuah 1x top up RM10 + beLog review
  • Peserta Bertuah 4x 8x top up RM5
  • Semua Peserta yg join akan dimasukkan dalam beLog list MAC FakhRuru

Hah! Suke tak? Hohoho!! (^__^)v Kepada mereka-mereka yg belum lagi join, cepat-cepat lar kalau nak menang top up! Kepada mereka-mereka yg telah join, tunggu dgn penuh kesabaran yek! Hehehe!!

NOTIS: Korang-korang masih boleh menukar jawapan kalau rasa was-was sehinggalah 1st beLog Contest: Mari Mengira by FakhRuru tamat iaitu 28 Feb. 2013 - 11.59pm.. Selepas itu baru saya akan terjah/semak jawapan masing-masing! Harap Maklum!

Nak Join?! Klik Bawah!

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Sunday, February 17, 2013

3
Little Secrets

Fear Factor Selebriti Malaysia - Episode 8

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Hanya 9 Kumpulan Bakal Bersaing!
Apakah Ketakutan Yang Ditempuhi Peserta?
Siapakah Yang Bakal Tersingkir Pada Minggu Ini?
Siapakah Yang Bakal Membawa Pulang RM10,000?
Saksikan Hanya di Fear Factor Selebriti Malaysia!!

Click to Watch!


(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Thursday, February 14, 2013

17
Little Secrets

beLog FakhRuru Terabai Seketika

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


This week rasanya beLog FakhRuru kurang b'update sikit.. Kesian korang-korang yg menunggu ceritera coretan drp beLog FakhRuru yek.. Ahakz!! Bajet mcm beLogger popular seMalaysia pulak.. Hohoho!! =P

This week rasa penat sesangat & mOod beLogging tue entah lari 100 meter ke mana.. Semput nak men kejar-kejar! Hoho!! (-__-)" Hari tue dgn kenduri kawen sampai ke lewat ptg, pastu next day pulak g shopping & sekarang dah balik semula ke kL.. Nak prepare utk praktikum 18hb nie pulak.. OMG!! (-__-)"

Nie pun quick update jer nie.. Sekejap lagi nak keluar cari barang-barang praktikum.. Sementara tunggu member bersiap berjam-jam, dapat lar juga update sikit.. Hahaha!! Tengok betapa susahnya nak update beLog minggu nie (-__-)"


So, kpd korang-korang yg sudi beLogwalking di sini & post komen what so ever, sorry yek.. Saya tak sempat nk beLogwalking balik.. Buka beLog 5 minit macam tue jer, then terus tutup sambung buat keje lain.. Huhuhu!! So, next tyme saya akan balas kunjungan korang-korang yek.. Pape pun thanks a lot!! You guys are AWESOME as the way you are! (^__^)v

Salam Khamis drp beLog FakhRuru
- lebih AWESOME drp biasa -

..ARIOS AMIGOS...
(^__^)v

P/S: nak keluar shopping abiskan duit sekarang!! ^^

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Wednesday, February 13, 2013

12
Little Secrets

Segmen: Paly nak bagi topup RM5

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

click banner to join

Benda free, sape tak nak, kan? So, korang-korang kat luar sana, jom join support bro Paly nie! Mintak-mintak lar tuah menyebelahi beLog FakhRuru! Fuh kann! Fuh kiri! Fuh depan! Fuh belakang! (^__^)v

Due Date : 16 Feb. 2013 - 11.59pm

Salam Perkenalan drp beLog FakhRuru
- lebih AWESOME drp biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^__^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

17
Little Secrets

Big Giveaway by Cikgu Fizi, Fizgraphic, EmasPutih, Duniashida & AimanCool

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

click banner to join ^^

Big GiveAway by CikguFizi, Fizgraphic.com, Kisahemasputih.com, Duniashida.com & Aimancool.com

AWESOMENESS di tag:

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Monday, February 11, 2013

11
Little Secrets

Fear Factor Selebriti Malaysia - Episode 7

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


9 Kumpulan Bakal Bersaing!
Siapakah Yang Bakal Tersingkir Minggu Ini?
Siapakah Yang Bakal Membawa Pulang RM10,000?
Saksikan Hanya di Fear Factor Selebriti Malaysia!!

Click to Watch

(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Saturday, February 9, 2013

10
Little Secrets

Nantikan 1st beLog Contest daripada FakhRuru!

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

Sikit lagi! Sikit lagi! Sikit lagi utk memenuhi kriteria sebelum beLog FakhRuru melancarkan 1st beLog CONTEST! Kriteria apakah? 1st beLog CONTEST sempena 500 followers! Tapi sekarang perlukan lagi 3 followers utk mengisi kekosongan jawatan! Ahakz!! (^__^)v


beLog CONTEST apakah? Jeng! Jeng! Jeng! Kalau nak cepat-cepat tahu, suruhlah rakan beLogger korang-korang mengisi 3 kekosongan jawatan tue! Hahahaha!! (^__^)v Bagi suspen sikit walaupun tahu korang-korang tak suspen pun (-__-)"

Klu beLog Contest : MATEMATIK

Hah! Siap ada bagi klu lagi tue.. Hahaha!! Hopefully 1st beLog CONTEST by FakhRuru yg bakal berlangsung nanti akan mendapat sambutan yg diharapkan! Amin! Just wait & see!! (^__^)v

Happy beLogging daripada beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

16
Little Secrets

Segmen : Pencarian Bloglist Fizgraphic

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

click banner utk join sebelum 11.59pm tonite

Ada apa dgn beLog FizGraphic? Macam-macam ada! Rasanya majoriti kenal dgn beLogger AWESOME nie yg sgt AWESOME dgn artwork + freebies menggunakan Photoshop *sila terjun bangunan 18 tingkat kalau tak kenal* Tengok banner kat atas tue pun dah boleh tahu kekreatifan FizGraphic nie..

Kalau bab-bab Photoshop, memang saya WAJIB rujuk beLog FizGraphic.. Tutorial Photoshop yg simple + mudah utk difahami.. Siyesly! Harap bro FizGraphic boleh tunjuk ajar saya lagi dlm bidang Photoshop nie (^__^)v

Salam Perkenalan daripada beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

8
Little Secrets

Segmen Top Up CNY2013 by Emas Putih

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

click banner to join

Segmen Top Up CNY 2013 by Emas Putih dan sponser by Khairul Zamri, Mun Violettaxious, Amirah Raduan dan Aiman Aziz

Happy Chinese New Year fron beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Friday, February 8, 2013

6
Little Secrets

Senarai Universiti Terbaik Malaysia 2012/2013

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Laporan Universiti Terbaik di dunia dan di Malaysia untuk tahun 2012/2013 baru sahaja dikeluarkan oleh "QS World University Rankings 2012/13" (topuniversities.com)

Senarai Top 15 Universiti Di Malaysia
  1. Universiti Malaya (UM) | kedudukan ke 156 dunia 35 dalam asian
  2. Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) | kedudukan ke 261 dunia 58 dalam asia
  3. Universiti Sains Malaysia (USM) | kedudukan ke 326 dunia 63 asian
  4. Universiti Teknologi Malaysia (UTM) | kedudukan ke 358 dunia 
  5. Universiti Putra Malaysia (UPM) | kedudukan ke 360 dunia 
  6. International Islamic University Malaysia (IIUM)
  7. Universiti Malaysia Sarawak
  8. Multimedia University
  9. Universiti Teknologi Mara
  10. Universiti Teknologi Petronas (UTP)
  11. Limkokwing University of Creative Technology
  12. Universiti Tenaga Nasional (Uniten)
  13. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
  14. Universiti Tunku Abdul Rahman (Utar)
  15. Universiti Utara Malaysia (UUM)

Jadi, korang-korang Mahasiswa Universiti mana?

Salam 1 Malaysia daripada beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

Sumber : SiakapKeli

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

4
Little Secrets

Segmen Tambah Bloglist by Sharina

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

click banner to join

Salam Perkenalan daripada beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^__^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

5
Little Secrets

Segmen Bloglist dan Review Blog

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

click banner to join

Salam Perkenalan daripada beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Thursday, February 7, 2013

15
Little Secrets

Jom Masuk Bloglist & Review Blog by Cik Aishah

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

click banner to join

Hepi beLogging & Salam Perkenalan daripada beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

9
Little Secrets

Bila Dah Terlalu Obses Dengan Drama TV

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Sekarang nie memang sedang hangat ceritera Setia Hujung Nyawa di TV3, gandingan sweet Nelydia Sunrose & Amar Asyraf.. Lagi-lagi minggu nie adalah minggu terakhir.. Rasanya tak perlu nak sinopsis ala bagai, semua dah tahu ceritera nie.. Kalau tak tahu, sila ketuk kepala laju-laju dgn TV.. Hohohoho!! (^__^)v

Nak dijadikan ceritera, tadi syok-syok stalker orang dekat FB *ahakz! kantoi kaki stalker* terjumpa beLogger CikEpal06 post nie dekat FanPage dia.. Terus dtg idea nak buat entry.. Hohoho!! Benda apakah yg dipostkan? Sila lihat -->


Oh My Gucci! Wallahua'lam! Tak tahu lar betul ker tak benda-benda macam nie.. Kalau lar ada betul-betul di luar sana, I am speechless! (-__-)" Berfikirlah dengan waras sebelum melakukan sesuatu perkara, walaupun korang-korang tiada niat pun utk melakukannya!  What do you guys think?

Salam 1 Malaysia daripada beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

4
Little Secrets

Nadi Rakyat & im4u

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

Okay! Entri kali ini tidak ada kaitan dgn mana-mana isu politik yek.. Pernah tak korang-korang dgr lagu Nadi Rakyat & im4u di Tv or mana-mana? Setiap kali saya mendengar 2 lagu nie berkumandang di TV, terus saya rasa excited sebab lagu ini memberi kenangan.. Ada ceritera di sebalik lagu ini dgn diri FakhRuru.. Ahakz!! (^__^)v

Kiranya setiap kali dgr lagu nie, flashback the memories lar.. Memories apakah? Ajom baca di bawah! Hehehe!! (^__^)v

NADI RAKYAT

Lagu yg digunakan sewaktu saya terlibat dgn dance show utk Majlis Pelancaran Kibarkan Jalur Gemilang & Sambutan Kemerdekaan ke-55 di Kampung Baru pada 17 Julai 2012.. Bergabung dgn budak-budak ASWARA & Freelance Dancer.. Gosh! Bila dgr balik lagu ini, setiap irama dia, still lagi ingat step-step dance.. Ahakz!! Maybe sebab I love dancing! Part of my hobby katanya.. Hohoho!! (^__^)v

there is me somewhere in the crowd ^^

im4u

Lagu ini pula sewaktu buat dance perbarisan utk Hari Kemerdekaan ke-55 di Dataran Merdeka.. Practice dlm bulan Ramdhan, seminggu sebelum raya di Stadium Putra Bukit Jalil.. Gosh! Lagu & irama yg sangat happening.. Sangat enjoy bila dgr lagu nie.. Mula lar kaki nak gerak sana sini.. Ahakz!! Saya memang allergic dgn lagu =P


....................

Tabik spring kepada mereka-mereka yg mencipta lagu ini.. Missing the moment already!! Adakalanya sesebuah lagu memberi kesan mendalam kepada diri.. Korang-korang pulak bagaimana? Ada tak lagu yg meninggalkan kesan dalam diri? Cecite! Cecite! (^__^)v

Salam 1 Malaysia daripada beLog FakhRuru
- lebih AWESOME daripada biasa -

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

8
Little Secrets

Blogger Belia Blogger Cool

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosam kalau jawab AWESOME*

click banner to join

Nama Blog : beLog FakhRuru

Tagline : "lebih AWESOME daripada biasa"

Umur : 24 tahun

URL Blog : http://fakhruru.blogspot.com

Kenapa Saya Blogger Cool?
- kerana COOL adalah FakhRuru (^__^)v

Happy beLogging & Salam Perkenalan!!

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Wednesday, February 6, 2013

13
Little Secrets

6 Tips Penjagaan Jeans

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Sekurang-kurangnya, setiap lelaki daripada korang-korang, pasti akan memiliki satu atau dua jeans sebagai seluar kegemaran.. Namun, tidak ramai yg tahu cara utk menjaganya dgn betul & baik.. Di sini beLog FakhRuru nak berkongsi beberapa tips mudah & praktikal bagaimana utk menjaga jeans kesayangan korang-korang tue (^__^)v

ASINGKAN JEANS KETIKA MENCUCI
  • JANGAN campur adukkan jeans dgn pakaian-pakaian lain ketika mencuci.. Ini adalah utk mengelakkan kerosakkan pada tekstur jeans tersebut.. Lebih malang lagi kalau pakaian yg bercampur-aduk tue jenis mudah luntur warnanya.. Memang nahas lar jawabnya jeans korang-korang (^___^)v

MENCUCI BAHAGIAN LUAR & DALAM
  • Ketika mencuci jeans, korang-korang perlu mencucinya bukan sahaja di bahagian luar tetapi juga di bahagian dalam.. Ini penting utk mengekalkan warna & ciri-ciri pada jeans kesayangan korang-korang.. Jadi basuhlah dgn tangan (^___^)v

ELAK GUNA BAHAN KIMIA
  • Perlu ingat! JANGAN sesekali menggunakan sebarang bahan kimia selain sabun pencuci biasa utk mencuci jeans.. Bahan kimia kemungkinan boleh merosakkan tekstur jeans korang-korang.. Warna asal jeans juga akan berubah sekiranya korang-korang menggunakan bahan kimia yg salah (^___^)v

KATAKAN TIDAK PADA MESIN PENGERING!
  • Mungkin ramai korang-korang di luar sana tidak mengambil peduli mengenai hal ini.. Ala, remeh-temeh jer kan.. Tetapi ingat! Salah satu perkara yg boleh merosakkan jeans korang-korang adalah mesin pengering kerana ini akan merengangkan dan merosakkan helaian-helaian tekstur asal jeans korang-korang (^___^)v

ELAK MENJEMUR DI BAWAH TERIK MATAHARI
  • Rasanya ramai yg melakukan cara ini sebab nak bagi cepat kering.. Betul tak? JANGAN! Kerana boleh menyebabkan jeans mengecut & rosak dgn cepat.. Sebaliknya pilih lar tempat yg lebih redup (^___^)v

GANTUNG & ANGINKAN
  • Untuk pengeringan jeans setelah dicuci, gantung di tempat yg redup & mempunyai pengaliran udara yg sempurna.. Kaedah towel dry adalah yg terbaik bagi mengeringkan jeans iaitu menggantung tanpa melipatkannya (^___^)v

So, jagalah jeans korang-korang sebaik-baiknya agar dapat kekal lama & nampak cantik.. Walaupun dah bertahun-tahun beli, tapi masih nampak baru jer.. Jimat duit nak beli yg lain! Ahakz!! =P

Salam 1 Malaysia daripada beLog FakhRuru - lebih AWESOME daripada biasa (^___^)v

...ARIOS AMIGOS...
(^__^)v

Sumber : Maskulin Ogos 2011

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Tuesday, February 5, 2013

7
Little Secrets

Gambar Biasa Yang Menghasilkan Imej Luar Biasa

Assalamualaikum (^___^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

Bermula dgn hobi, kini aktiviti masa lapang pembantu pekerja di sebuah sekolah tinggi Kanada ternyata bertukar menjadi bisnes yg menguntungkan.. Itulah Joel Robinson (27) yg menggunakan kreativiti & ilusinya utk menghasilkan gambar yg luar biasa.. Gambar yg bagaimana? Lihatlah sendiri -->






Tuahnya bermula apabila syarikat pengeluar minuman Coca-Cola terjumpa hasil seni Robinson selepas dia memuat naik gambarnya di laman sesawang Flickr.. Tidak lama kemudian, syarikat tersebut menghubunginya & persetujuan dicapai oleh kedua-kedua pihak..

gambar yg menukar kehidupan beliau

Sangat kreatif, kan? Rasa teruja melihat gambar-gambar di atas.. Banyak lagi koleksi-koleksi gambar daripada Robinson nie.. Kalau korang-korang nak tengok, cari lar sendiri.. Ahakz!! (^__^)v

So, tuah ayam nampak di kaki.. Tuah manusia hanya DIA sahaja yg tahu.. Salam 1 Malaysia daripada beLog FakhRuru - lebih AWESOME daripada biasa (^__^)v

...ARIOS AMIGOS...
(^__^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

4
Little Secrets

Jomlah Join Contest Blog Kakinakl.com

Assalamualaikum (^___^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

click banner to join

Sebelum tue, WAJIB jawab 3 soalan tanpa talian hayat dulu

Macammana anda leh terjumpa blog akak?
  • Jumpa dalam mimpi! Ahakz!! (^__^)v tak adelah, jampa sewaktu BW beLog para beLogger

Nyatakan dari blog mana dan bagilah link dia..(kita cam promote link dialah..kalau jumpa kat google tak yah yer letak link)

Pastu bagilah 3 ataupun 5 sebab kenapa anda suka membaca blog akak
Sebenarnya saya baru terjumpa beLog akak AWESOME nie.. So, selongkar sekejap sana sini tanpa kebenaran, terjumpa lar benda-benda yg menarik perhatian mata beLog FakhRuru:-
  • Sebab akak RETIS! Ahakz!! (^__^)v Ye lar, banyak jumpa retis akak orang popular katakan.. Hehehe!! =P
  • Ada ceritera memories jalan-jalan di Overseas gitue.. Mengimbau kembali kenangan manis saya sewaktu di Eropah selama 1 tahun.. Such a AWESOME memories! (^__^)v
  • Ada resepi-resepi AWESOME sebab beLog FakhRuru suka memasak juga, especially yg berkaitan dgn dessert.. Akak boleh terjah di SINI *terpromote beLog sendiri pulak*

Contest "Jomlah Join Contest Blog Kakinakl.com" adalah anjuran www.kakinakl.com bersama eyriqaz, kutooobamboo dan jaakechik

So, ajom ramai-ramai memeriahkan contest beLog akak AWESOME nie!! Hadiah-hadiah pun lumayan & menarik!! Hepi beLogging daripada beLog FakhRuru - lebeih AWESOME daripada biasa (^__^)v

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

22
Little Secrets

Bahang Seorang Guru Semakin Terasa

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*

Bila tengok kalendar, baru terasa kurang daripada 2 minggu lagi cuti semester nak habis.. Dan apabila dekat dgn penghujung cuti nie hati dup dap dup dap ala-ala orang jatuh cinta pandang pertama.. Chewahh!! Hiperbola sangat contoh (-__-)" Hati dup dap dup dap bila terpandang 3 benda alah ini -->


OMG!! Boleh bayangkan? Huhuhu~ 18 Februari 2013 bakal bermulanya praktikum PERTAMA saya sebagai seorang guru bahasa Jerman & Pendidikan Seni Visual di Sekolah Menengah Sains Tuanku Jaafar, Kuala Pilah, Negeri Sembilan.. Jadi orang nogori lar lepas nie! Ahakz!! (-__-)"

Dan yg pasti, sekarang nie saya tak tahu nak sediakan apa-apa.. Mental? Fizikal? Hanya menunggu dgn penuh kesabaran & keexcitedkan & yg wajib kenervesan *new words for today okay*

"Ya Allah, Kau permudahkanlah urusan praktikum FakhRuru nanti selama 3 bulan bersamaan 12 minggu.. Amin"

Terima kasih korang-korang yg mendoakan saya tanpa korang-korang sedari.. Ahakz!! (^__^)v Otak tengah serabut sebab elaun tak masuk-masuk lagi.. Terbantut urusan nak bershopping baju baru + seluar baru + tali pinggang baru + beg baru etc.. Of course! Penampilan adalah sesuatu perkara WAJIB FakhRuru yg perlu dijaga.. Motif sangat, kan.. Hahahahaha!! =P

sewaktu SBE di SBPI Gombak

Apa-apa pun, korang-korang wish me all the best okay! Mungkin dah start praktikum nanti update saya banyak berkongsi pengalaman-pengalaman di sekolah.. Hope korang-korang will enjoy it! Salam 1 Malaysia daripada beLog FakhRuru - lebih AWESOME daripada biasa!! (^___^)v

...ARIOS AMIGOS...
(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Monday, February 4, 2013

6
Little Secrets

Fear Factor Selebriti Malaysia - Episode 6

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Bahang Semakin Terasa!
Hanya Tinggal 10 Kumpulan!
Siapakah Yang Bakal Tersingkir Minggu Ini?
Siapakah Yang Bakal Membawa Pulang RM10,000?
Semuanya Hanya di Fear Factor Selebriti Malaysia!!

Click to Watch

(^___^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

8
Little Secrets

Resepi : Kek Coklat Kukus

Assalamualaikum (^__^)v
*kalau tak jawab dosa, kalau jawab AWESOME*


Sekali lagi kita dalam RuruLicious Corner! *clap! clap! clap!* Satu lagi resepi yg Chef nak share dgn uolss semua.. Dari nama pun rasanya uolss dah boleh bayangkan.. KEK COKLAT KUKUS!! Taraaaa!!


Very the montel-montel uolss! Walaupun Chef tak montel-montel! Ahakz! =P Dah ready semua? Ambil pen & kertas, salin! Let's roll!! (^___^)v

BAHAN-BAHAN

Bahan A (diayak bersama)
  • 2 Cawan Tepung Gandum
  • 1/2 Cawan Serbuk Koko
  • 1/2 Cawan Milo - Chef sengaja guna milo, kalau tak nak guna pakai 1 cawan serbuk koko
  • 1 Susu Kecil Tepung Penaik/Backing Powder
  • 1 Susu Kecil Soda Bikarbonat

Bahan B
  • 4 Biji Telur
  • 1 Cawan Gula Aising
  • 1 Cawan Minyak Masak
  • 1 Cawan Susu Pekat
  • 1 1/2 Cawan Air Panas
  • Esen Vanilla

CARA-CARA MEMASAK
  • Uolss campur semua BAHAN A & ayak bersama-sama
  • Ini untuk mengelakkan daripada benda-benda asing/berketul masuk sekali dlm adunan uolss

  • Pecahkan 4 Biji Telur di dalam bekas
  • Masukkan 1 Cawan Gula Aising
  • Kemudian pukul sehingga KEMBANG dgn menggunakan Hand Mixer *mampu nak pakai tangan? tak sempat adunan nak kembang, dah tercabut*
  • Starting dgn kelajuan slow, kemudian naikkan sedikit demi sedikit
  • Pukul betul-betul kembang, baru lar kek uolss gebu + lembut ala-ala baby face gitue

  • Bila rasa puas hati dgn kekembangan adunan itu, masukkan 1 Cawan Minyak Masak + 1 Cawan Susu Pekat + sedikit Esen Vanilla
  • Pukul sekali lagi dgn menggunakan Hand Mixer sehingga adunan sebati

  • Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit Bahan A yg uolss telah ayakkan tadi
  • Pukul lagi sehingga sebati & sehingga semua tepung dimasukkan *membazir pula kalau tak habis*

  • Tuangkan pula 1 Cawan Air Panas & kacau adunan sehingga sebati
  • Kalau uolss rasa adunan uolss still pekat-pekat, masukkan lagi 1/2 Cawan Air Panas
  • We'olss tak nak cair sangat, tak pekat sangat *sound weird pula di situ*

  • Bila uolss dah rasa puas hati, masukkan adunan dlm acuan yg uolss nak
  • Jangan sampai penuh acuan, 3/4 sahaja.. Nanti adunan akan kembang
  • Kukus selama 20-25 minit utk acuan kecil macam yg Chef guna dgn API SEDERHANA
  • Kalau uolss guna acuan yg lebar & bersaiz besar, lebih kurang 45-50 minit lar *pandai-pandai uolss lar nak pastikan ia masak.. ahakz!!*
  • Pastikan uolss dah panaskan dulu tempat kukus, baru masukkan adunan ye
  • Dan hasilnya -->
.
.
.
.
.

Ohh! Muaxlaaaa!! Mak Chef suruh Chef buatkan lagi.. Ahakz!! (^___^)v Uolss nak? 2 seringgit! Hahaha!! Ada juga Chef tambah-tambah lagi dgn toping ala bagai, jadi Moist Cake pula.. Yang tue next-next resepi Chef share lain yek.. Hehehe!!

Apa-apa pun, Selamat Mencuba & Selamat Menghancurkan Dapur Uolss daripada RuruLicious Corner! Ahakz! (^__^)v

...ARIOS AMIGOS...
(^__^)v

JGN SHY-SHY CAT UTK B'KOMEN (^_^)v

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright @ boLey paNdAnG-paNdAnG, jGn cUri-cUri : FakhRuru